Новини

У Львові керамічне панно на території винзаводу передадуть місту (ФОТО, ВІДЕО)

Керамічне панно на вулиці Погулянка, 26, на території колишнього винного заводу, передадуть місту. Про це повідомила начальниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко. За її словами усно вже домовились про передачу із власниками ділянки. Перемовини вели більше року.

Про це повідомляє “Четверта студія” з посиланням на Суспільне.

Українське мистецтво ХХ століття

Цьому панно 42 роки. Його автори двоє скульпторів — Григорій Кічула та Ярослав Шеремет.

На думку працівника центру міської історії Богдана Шумиловича, це панно цінне не тільки, як мистецький витвір.

“У теперішньому часі ми не маємо якогось музею, куди ми можемо завести дітей і показати, як виглядало українське мистецтво ХХ століття в його протяжності. Якщо ми не говоримо тільки про картини чи скульптури, які є в галереї, бо було багато інших форм діяльності художників. Такі об’єкти треба зберігати, тому що пройде ще 50 років і виявиться, що ми нічого не робили. Неправда, робили, просто по-варварськи знищили”, — каже працівник Центру міської історії Богдан Шумилович.

У Львові керамічне панно на території винзаводу передадуть місту. Фото: Суспільне Львів
У Львові керамічне панно на території винзаводу передадуть місту. Фото: Суспільне Львів
У Львові керамічне панно на території винзаводу передадуть місту. Фото: Суспільне Львів

Подібних панно майже не збереглося

Начальниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко каже, що таких панно у місті майже не збереглося.

“Унікальна технікою виконання, тому що в цей час вже мало робили такі панно, котре складається з окремих крапельок. Рисунок. Кожна кахелина є інакшою і кожна плитка інакша, і загалом створюють такий барвистий, який ми назвали умовно — збір урожаю”, — каже начальниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Кераміку передадуть місту

Довший час в управлінні історичного середовища не знали, хто став новим власником ділянки. Але минулого року вирішили зберегти панно. Зараз вже є усна домовленість про передачу кераміки місту.

“У випадку, якщо власник не погодиться зберігати його на місці, то можна перенести в музей “Територію терору”. Нині ситуація інакша. Власник навіть не знає, що у нього там буде. Напевно він не захоче це зберігати, він вже не хоче. А музей вже також має достатньо експонатів з радянського різного періоду і не зовсім це пасує до музею території терору”, — каже Лілія Онищенко.

За словами Лілії Онищенко, у бюджеті не передбачено грошей на реставрацію та демонтаж керамічного панно. Також поки невідомо куди його перенесуть, аби зберегти.

Коментарі

Кенцало Юра

Share
Published by
Кенцало Юра

Recent Posts

Скандальна кума Садового заробила майже 100 тисяч гривень

Садовий у квітні преміював Свистун на майже 60 тисяч гривень

3 години тому

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

10 години тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

11 години тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

11 години тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

15 години тому