У Львові функціонуватиме програма забезпечення ліками дітей із СМА

Новини 25 Квітня, 2023 130

У Львові функціонуватиме програма забезпечення ліками дітей із СМА

Із січня 2023 року стартувала державна програма забезпечення лікарськими засобами пацієнтів із СМА. Проте ліки будуть доступні лише для пацієнтів зі СМА І типу з датою народження – починаючи із 01 січня 2018 року.

Як повідомив голова комісії Валерій Веремчук, у Львівській громаді проживає 15 дітей із СМА, які потребують лікування, пише Четверта студія.

Відтак комісія охорони здоров’я та соціального захисту підтримала Міську програму забезпечення лікарськими засобами дітей із спінальною м’язовою атрофією (СМА) на 2023 рік.

“Завдяки ініціативі волонтерів, лікарів, у Львові компанія Ля-Рош надавала дітям безоплатно ліки, які дають позитивний ефект. Розуміємо, що зараз вже є потреба співфінансування. Державна програма на всіх дітей не поширюється, тому є ініціатива прийняти міську програму та скеровувати кошти з міста, щоб діти мали кращу якість життя».

Окрім цього, депутати розглянули питання створення спостережної ради на базі лікарні швидкої допомоги.

“Це питання зараз активно дискутується. Кабмін пропонує створювати наглядові ради з управлінськими функціями, а спостережні ради – це все таки органи з дорадчими функціями. Є ще питання опікунських рад. Однозначно, якщо ми хочемо покращити медицину, то треба залучати зусилля, донорів, інвесторів. Бачимо на прикладі наших ТМО, як їм це добре вдається зробити. Я вважаю, що можна успішно працювати і без слова «рада», як ми це робимо, будучи депутатами, волонтерами, львів’янами. Сьогодні в лікарні доставлено багато обладнання громадськими організаціями. Водночас ТМО розширяються і це справді величезний механізм. І якщо є люди, які готові вкладати свій час, вміння і ресурси для розвитку медицини, то це треба тільки вітати», – Валерій Веремчук.

Додамо, що члени комісії також погодили ще низку медичних програм.

Міську програму забезпечення мешканців ЛМТГ засобами для ендопротезування суглобів на 2023-2024 роки.

Міську програму профілактики та лікування стоматологічних захворювань у дітей та окремих категорій дорослого населення м. Львова на 2017-2020 роки та Львівської міської територіальної громади на 2021 рік – І півріччя 2023 року.

Продовження на 2023 рік дії Міської інформативно-комунікаційної програми “Медичний контакт-центр“ на 2021-2022 роки.

Програма передбачає створення медичного багатоканального контакт-центру на базі закладів охорони здоров’я.

Коментарі

Позначки: