Новини

У Львові до Дня Незалежності презентують Симфонію Незламності

25 серпня у Львівському органному залі відбудеться світова премʼєра Симфонії Незламності сучасного українського композитора Олега Безбородька. Твір написаний спеціально на замовлення Львівського органного залу.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Львівську міську раду.

Симфонія Незламності, премʼєра якої відбудеться в межах відзначення Дня Незалежності України, розповідає про незламність українців як нації, про всі випробування, які випали на долю громадян в часи великої війни.

Твір стане музичною складовою великого проєкту з підвищення доступності та інклюзивності, який запустив Львівський органний зал.

«Інклюзивність, доступність, незламність – це органічна тріада, яку, на нашу думку, слід комунікувати на широку аудиторію, цю тему варто розвивати. Ми, як інституція, визначили для себе ці три пріорітети. Наше суспільство незламне. І ми є частиною цього суспільства, живемо в ньому, розвиваємо його і розвиваємося в ньому, і звісно – реагуємо на складні життєві обставини сьогодення», – говорить співдиректор Органного залу Тарас Демко.

Твір на замовлення Органного залу пише відомий український композитор Олег Безбородько. Піаніст працює у жанрах симфонічної, камерної, хорової та «легкої» музики. Його творчість відзначає експресивний та експериментальний характер, а його принципи відповідають естетиці постмодернізму.

Зараз Олег Безбородько завершує роботу над твором. Під час перебування у Львові в липні він розповів про задум майбутньої симфонії: «Символічно для мене і те, що в той день, коли я почув про ідею написати Симфонію Незламності, я зустрівся зі своєю студенткою, яка розповіла історію про свого чоловіка, котрий загинув на фронті… Для мене писати таку музику – це мій моральний і навіть громадянський обовʼязок як композитора».

25 серпня о 19:00 Симфонію Незламності виконає Академічний симфонічний оркестр Луганської обласної філармонії під керівництвом диригента Івана Остаповича.

Докладніше про цю та інші  події можна дізнатися на сайті Органного залу, а також на сторінках у Facebook та Instagram.

Довідка

Премʼєра Симфонії Незламності Олега Безбородька, яка відбудеться 25 серпня о 19:00, – частина стратегії Львівського органного залу замовлення музики провідним сучасним українським композиторам. Починаючи з 2019 року менеджмент концертної установи в особі директорів Івана Остаповича та Тараса Демка впроваджують практику замовлення творів українським композиторам з їх подальшим публічним виконанням, звуко- та відеозаписом та популяризації перед українською та іноземною аудиторією. За ці роки було виконано вже 11 творів сучасних українських композиторів, ще дві премʼєри відбудуться до кінця 2024 року.

Академічний симфонічний оркестр Луганської обласної філармонії, який виконуватиме прем’єру, знайшов домівку у Львові після початку повномасштабного вторгнення. Вдруге рятуючись від російської навали з 2014 року, колектив філармонії евакуювався спочатку у Сєверодонецьк, а в 2022 році у Львів. Працюючи із менеджментом Львівського органного залу, колектив здійснив величезний прорив: регулярно виконує світові та всеукраїнські премʼєри, бере участь у закордонних гастролях, де гідно представляє українську музику світові, грає десятки нових програм за сезон та презентує якісні відеозаписи на YouTube-каналі Ukrainian Live Classic

Коментарі

Олег Довганик