Новини

У Львові депутати розповіли, як працюють під час війни

Чим живе міська рада в умовах війни? Як змінилася депутатська діяльність з 24 лютого 2022 року?

На ці та інші питання сьогодні дискутували голови депутатських фракцій Львівської міської ради на запрошення ОПОРА Львів, пише Четверта студія з посиланням на інформаційний портал ЛМР.

2022 рік однозначно змінив всіх і кожного, але і об’єднав, зокрема і депутатів з різних фракцій, які домовилися з початком повномасштабного вторгнення діяти спільно як одна політична сила.

Усі без винятку почали допомагати країні, багато одразу поїхали на передову, інші допомагали в тилу волонтерством, допомогою ВПО, медичним закладам, пораненим, активізували громадські організації тощо.

Віталій Троць голова Фракція «Голос» у Львівській міській раді: «2022 рік для усіх нас був шокуючий. Ми боролися із шоком, але і здобували досвід. Ми вчилися адаптовуватися до подій, які відбуваються в країні, шукали правильні рішення для громади. Класичною депутатською діяльністю важко було займатися, адже у перші місяці війни не проводилися сесії і кожен робив те, де був би найкорисніший в той час для громади.

Юрій Мартинюк голова фракції ВАРТА: «Наша фракція з початку повномасштабного вторгення фактично повернулася до тих речей, якими ми були зайняті з 2014 року – це волонтерська діяльність і допомога державі, збройним силам. Ми займалися цим 8 років підряд і, якщо багато політичних проектів почали технічно створювати громадські організації для волонтерської діяльності, то ми просто повернулися і активізувалися до того, чим постійно і займалися».

Вікторія Довжик голова фракції Об’єднання “Самопоміч” – Львів: «В усіх нас з настанням війни життя поділилося на до і після. І в перші місяці після 24 лютого, я вважаю, що волонтерська робота, робота з життєзабезпечення міста, робота з ВПО, яку провадили члени нашої фракції, врятувала від думок про період, який неочікувано застав всіх нас. Мені сподобалося, що ми й справді стали однією фракцією «Україна», всі допомагали, разом працювали і намагалися забезпечити життєдіяльність міста».

Андріян Гутник, депутат фракції Львівська міська організація ВО “Свобода”: «24 лютого наша фракція зібралася у Львівській міській раді і вирішила, що до кінця війни ми відсуваємо політику на 2-й план. Троє наших депутатів зараз служить у ЗСУ та захищає Батьківщину з перших днів війни. Ті, що залишилися в тилу почали займатися волонтерською діяльністю і допомагати ВПО. З 24 лютого у нас єдиний депутатський кулак у Львівській міській раді, який робить все можливе, щоб ми якомога швидше здобули перемогу, хоча розуміємо, що це буде не просто».

Петро Адамик, голова фракції Європейська Солідарність Львів: «2022 рік був роком України, роком українців, роком воїнів, роком медиків і волонтерів. На жаль, це був рік втрат, вічна їм пам’ять. Я пам’ятаю як ми о 8 ранку 24 лютого зібралися в кабінеті міського голови і вирішили, що дальше працюємо без політики. У нас є нові виклики, нові проблеми, ми багато дискутуємо, але і стараємося більше слухати один одного, аби спільно працювати на благо громади. Кожен наш депутат сьогодні є і волонтер, і благодійник, і громадський діяч. Бо тільки разом ми переможемо».

Коментарі

Олег Довганик