Новини

У Крехівському монастирі відновили капличку Матері Божої (ФОТО)

Майстри завершили роботи по виготовленню і монтажу каплиці в Крехівському Монастирі.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на Дивись.Інфо, про це у соцмережі Фейсбук написав майстер Мар’ян Галипчак.

Нагадаємо, у травні цього року, внаслідок буревію, у лісі була зруйнована капличка і статуя Матері Божої. Довідка Крехівський василіанський монастир Святого Миколая у с. Крехів Жовківського району Львівської області. Заснований як православний у 1612 році. Пам’ятка архітектури національного значення 17 — 18 століть.

Засновниками Крехівського монастиря вважаються ченці Києво-Печерської Лаври Йоіл та Сильвестр. Вони у 1590-х роках поселились у вирубаній в скелі печері за 12 км від м. Жовкви. З часом ченців стало більше, за підтримки магната Станіслава Жолкевського вони збудували неподалік від печери церкву св. Петра і Павла, пізніше церкву Преображення і Троїцьку церкву.

У 1721 році Крехівський монастир став греко-католицьким. З цього часу ще більше посилюється його релігійне значення. З дерев’яного його перебудували на мурований.

Між 1721 та 1751 роками побудована нова мурована церква Св. Миколая. На початку 1990-х років вона була переосвячена на церкву Преображення Господнього. Монастир славився своїми чудотворними іконами, яких у Крехові було чотири: три ікони Богородиці (одна з Верхрати) та ікона святого Миколая Великого.

Відродження святині наступило 29 серпня 1990 року. Тоді до Крехова повернулися ченці оо. Василіяни, що прибули з Гошівського монастиря. На середину 90-х років у Крехівському монастирі мешкало понад 80 братів, які з’їхалися майже з усієї України. У 2004 році в межах монастиря постала дерев’яна церква Покрови Пресвятої Богородиці та нова дзвіниця. Побудована в стилі українського бароко за проєктом архітектора С. Цимбалюка.

Фото: Мар’ян Галипчак
Фото: Мар’ян Галипчак
Фото: Мар’ян Галипчак
Фото: Мар’ян Галипчак
Фото: Мар’ян Галипчак
Фото: Мар’ян Галипчак

 

Коментарі

Кенцало Юра

Share
Published by
Кенцало Юра

Recent Posts

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

3 години тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

3 години тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

4 години тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

7 години тому