Вже цієї неділі, 26 вересня, «Асоціація гірських провідників «Ровінь» запрошує скуштувати автентичну бойківську кухню та спробувати свої сили у приготуванні страв. На дні «Карпатського моря» – на хуторі Ровінь села Довге – вже вдруге відбудеться фестиваль «Майстерка бойківської кухні». Партнер проєкту – Східницька селищна рада.
Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛОДА.
«Те, що нас вирізняє є нашою цінністю, – зазначає керівниця управління туризму та курортів облдержадміністрації Наталя Табака. – Бойківський колорит – особливість Львівщини, якою потрібно гордитися. Славнозвісні «Бойківські Фестини» на Турківщині раз на п’ять років збирають туристів з усього світу.
У нашому регіоні є також багато дерев’яних бойківських церков. Одна з них належить до переліку світової спадщини ЮНЕСКО. Це храм Собору Пресвятої Богородиці у Маткові. В селі Урич на Сколівщині діє культурний-громадський центр «Хата у Глубокім». Він розташований у відреставрованій автентичній дерев’яній бойківській садибі. Там можна оглянути сучасну етнографічну виставку. Фестиваль «Майстерка бойківської кухні» є гарним доповненням етнічного туризму у нашій області».
Серед страв, які учасники фестивалю матимуть змогу приготувати та скуштувати, будуть традиційні книші, ощипки, грибна юшка, колочений горох, мачанка та чорні пироги. А ще на гостей чекають лекція дослідниці бойківської кухні Любов Кузик, презентація книжки «Бойківська кухня», ігри та розваги.
Бойки – одна з найчисельніших та найбільш самобутніх етнографічних груп. Коріння бойків загубилося в сивій давнині, а умови їх життя у високогір’ї Карпат витворили неповторну культуру, яка нині є загальнонаціональним надбанням.
«На наших теренах етнічна група українців – бойки – населяє територію Сколівських Бескидів. До нині вони зберегли дуже багату матеріальну та нематеріальну культуру. Особливе місце належить традиційній бойківській кухні. У перспективі вона може стати основою для промоції і туристичного розвитку регіону», – говорить керівниця фестивалю «Майстерка бойківської кухні» Любов Горбацьо.
Проєкт «Майстерка бойківської кухні» реалізується в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, державного агентства розвитку туризму.
Початок фестивалю о 12.00. Участь у майстер-класах – безкоштовна.
Організатори фестивалю забезпечують трансфер для журналістів. Акредитація за телефоном +380 (67) 609 36 40 (до 18.00 24 вересня)
Ні депутати Львівської міської ради, ні чиновники Садового не піднімали це питання
Не існує вищої цінності, ніж захист Батьківщини та свого народу