Новини

У Хмельницькій області ліс перетворився на зону небезпеки (ВІДЕО)

У лісах на території Національного природного парку “Мале Полісся” падають мертві дерева. Лісівники кажуть, що пошкоджено 50 відсотків хвойних насаджень і перебувати в лісі небезпечно. Суспільне дізнавалося коли і чому ліс перетворився на зону небезпеки, пише Четверта студія.

Чому дерева вмирають

Природознавець Національного природного парку “Мале Полісся” Віктор Поліщук пояснює, що протягом трьох років масово нищили сосни через кліматичні зміни. Наразі пошкоджено шкідником 50 відсотків хвойних дерев.

За його словами, через падіння рівня ґрунтових вод дерева почали втрачати здатність опиратися хворобам, тому їх знищували шкідники. Єдиний спосіб боротьби з нашестям короїдів – вирубка хворих сосен. Що на території Національного природного парку – заборонено на загальнодержавному рівні.

Головний лісничий Ізяславського лісгоспу Віталій Зайчук розповідає, уражені верхівковим короїдом змертвілі сосни можуть впасти будь – якої хвилини, травмувати людей чи пошкодити автівки. Допоки нещасних випадків тут не було, каже Віталій Зайчук, та дерев падає все більше.

Що роблять працівники парку, щоб розв’язати проблему

Головний лісничий Ізяславського лісгоспу розповідає, не те що вирубувати хворі дерева, а й прибрати ті, які вже впали, лісничі не мають законного права.

“Дана територія розташована поблизу пам’ятки природи загальнодержавного значення Святе озеро, навколо якої прийнята захисна зона, на якій заборонені будь – які лісогосподарські заходи догляду за лісом. Тобто, ми не можемо провести прибирання цих небезпечних дерев”, — каже Віталій Зайчук.

Заступник директора парку Олексій Більовський додає, що від 2015 року звертаються в профільні міністерства за дозволами почати боротьбу проти шкідників у цій зоні. В лютому цього року направили пакет документів у Міністерство захисту довкілля і природних ресурсів України та досі чекають відповіді.

“Лісокористувачами підготовлені всі необхідні документи та відправлені для отримання лімітів. За кілька років деревина повністю відімре, впаде, і будуть голі береги”, – пояснює Олексій Більовський.

Методи є, але їх не використовують

Кандидатка біологічних наук Людмила Казімірова каже, що у світі відомі методи боротьби з верхівковим короїдом і іншими шкідниками, але в Україні їх не застосовують.

“Проблема короїда — не тільки проблема “Малого Полісся”, області, а й України і всієї Європи. І в Польщі, і в Білорусі розроблені заходи, методи і цілі програми боротьба з короїдом. Чому це не робиться в нас? Напевно, через хитку політичну ситуацію, оскільки в нас змінюються керівники, співробітники і відсутність фаховості”, – каже Людмила Казімірова.

За словами Олексія Більовського, пік нашестя короїда минув, і в останні два роки спалахів не фіксують.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Садовий хоче заборонити Telegram

Мер Львова, перебуваючи у Нью-Йорку, видав черговий кринжовий допис

9 години тому

На Львівщині працює вітрова електростанція (ФОТО, ВІДЕО)

Працюємо над тим, аби зробити стабільнішою нашу енергосистему!

9 години тому