Новини

У Франківську запускають збір україномовних книг для деокупованої громади

Освітньо-культурна та волонтерська мережа Гончаренко центр запустила збір україномовних книг в Івано-Франківську. Їх передадуть бібліотеці деокупованої громади на Херсонщині. Акцію проводять до 10 жовтня.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Гончаренко.центр.

За словами організаторів, російське вторгнення в Україну завдало серйозного удару по всіх аспектах життя на окупованих територіях та в регіонах, де велися бойові дії. Постраждали і бібліотеки. Аби підтримати деокуповану Херсонщину та популяризувати українське серед місцевих жителів, яким довелося пережити «руський мір», команда вирішила запустити благодійний збір книжок.

«Окупанти приходять на нашу землю, аби викорінити все українське — вони знищують книги, руйнують бібліотеки та переслідують україномовних. Тож велике завдання зараз — допомогти повернути україномовні книги на полиці деокуповних бібліотек. Ми вирішили підтримати першу громаду Херсонщини, звільнену від російських загарбників у 2022 році — це село Орлове Кочубеївської громади. Успіхи місцевих вражають — до повномасштабного вторгнення у громаді писали грантові проєкти, знаходили донорів, відкрили модернізований ЦНАП та створили власний пункт первинної медичної допомоги. На жаль, їм першими довелося пізнати «руський мір» у 2022 році», — діляться у Гончаренко центрі.

Організатори акції кажуть: на пілотному етапі акції книжки для бібліотеки Херсонщини збиратимуть у трьох містах — Харкові, Києві та Івано-Франківську. У майбутньому планують долучити й інші міста, де функціонує мережа Гончаренко центрів.

«Ми зробили цю акцію всеукраїнською — протягом двох тижнів франківці, кияни та харків’яни можуть приносити україномовні книги до наших центрів, а ми передамо їх громаді. Ці книги поповнять полиці Орловської бібліотеки, і більше мешканців Херсонщини пізнаватимуть українське», — додають у команді.

Приносити можна як нові, так і вживані книги у гарному стані. Головна умова — усі книги мають бути написані українською мовою. Збиратимуть їх у місцевому освітньо-культурному та волонтерському Гончаренко центрі, що на вулиці Незалежності, 113. Простір працює з понеділка по суботу з 13:00 до 19:00. Збір книг триватиме до 10 жовтня.

Додамо, Гончаренко центр – найбільша недержавна всеукраїнська мережа безкоштовних освітньо-культурних та волонтерських просторів, заснована у 2021 році. Головна ціль проєкту – надихати та надавати необхідні знання людям будь-якого віку для покращення їхнього майбутнього.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Загроза поліцейської держави: аналітики про ідею тотального відеомоніторингу

Вона дозволить силовикам стежити за будь-ким всюди, що особливо небезпечно для критиків влади, опозиції та…

28 хв. тому

В елітному селищі біля Львова жителі тонуть у піску

Скарга на Гарячу лінію міста Львова

2 години тому

На Львівщині 100% шкіл навчають дітей українською мовою

Функціонування державної мови в освітньому процесі –  утвердження національної свідомості та ідентичності

3 години тому

На Яворівщині 55-річний підприємець захарастив землю відходами

За процесуального керівництва Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Львівської обласної прокуратури повідомлено про підозру…

3 години тому

У Ходорові 61-річна жінка виростила 67 кущів конопель (ФОТО)

Виростила на присадибній ділянці 67 кущів конопель – підозрюється мешканка Ходорова

4 години тому

У Львові знесуть станцію СТО

повернуть земельну ділянку громаді – прокурори в апеляції відстояли рішення суду першої інстанції

4 години тому