Новини

У Дрогобичі занепадає історична будівля житниці, аналогів якій в Україні немає (ВІДЕО)

У місті Дрогобич на Львівщині, занепадає Дрогобицький шпихлір — унікальний приклад господарської споруди XVIII століття, яка збереглася майже в первісному стані.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє ВАРТО.

«Що лише не планували зробити зі Шпихліром та територією поруч з ним.… Було кілька спробу побудувати тут церкви, спортивний комплекс, міський скансен, тенісні корти. Сьогодні тут є теж певні ідеї, але не настільки благородні.
Про історію боротьби за Шпихлір та територію біля нього розповідає дрогобичанин Хосе Турчик», – зазначається у повідомленні.

Зараз у Дрогобичі тривають публічні консультації щодо потенційного розвитку пам’ятки Шпихліра та прилеглої території.

Довідково. Дрогобицька житниця (шпихлір) — пам’ятка архітектури національного значення у місті Дрогобич Львівської області.

Кам’яне зерносховище зведене у 1778 році за вказівкою цісаря Австро-Угорської імперії на місці давнішої старостинської комори. Це єдина споруда, що лишилася від комплексу господарських споруд маєтки дрогобицького старости, що розташовувався у цій місцевості. Зерносховище зведене для забезпечення міста запасами зерна на випадок неврожаю чи військових дій.

У 2004 році почалася повільна реставрація пам’ятки, зокрема, було відновлено половину даху, але друга половина обвалилася у 2012 році після зливи з градом. Після цього питання реставрації пам’ятки стало нагальним, до процесу підключилися як громадські організації, так і волонтери.

У 2013 році було підготовлено кошторис реставраційних робіт, з обласного бюджету були виділені кошти на наукові дослідження та інженерне обстеження будівлі. Створено соціально-культурний проект «Культурний простір Шпихлір». У реставрованому приміщенні зерносховища планують створити культурно-мистецький простір, зокрема, відкрити етнографічний музей.

Будівля зерносховища зведена у стилі бароко з каменю та цегли. У плані прямокутна, двоповерхова. Вікна невеличкі, пристосовані для вентиляції приміщення, чільний фасад має троє дверей, середні з яких прикрашені скромним рельєфним фронтоном. Дах високий, чотирисхилий, має два яруси слухових вікон та підтримується дерев’яними кронштейнами.

Дрогобицький шпихлір — унікальний приклад господарської споруди XVIII століття, яка збереглася майже в первісному стані. Подібних пам’яток в Україні немає.

 

Коментарі

Ольга Корнієнко

Share
Published by
Ольга Корнієнко

Recent Posts

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

46 хв. тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

1 годину тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

2 години тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

5 години тому