В Україні за місяць ціна на традиційну п’ятірку “борщових” овочів зросла на 5,2%, при цьому за рік впала на 4% – до 40,85 грн.
Про це свідчать дані Державної служби статистики України.
Так, у березні цього року овочі “борщового набору” коштували 40,85 грн, тоді як у березні минулого року – 42,58 грн, тож за рік овочі борщового набору впали у ціні на 4%.
При цьому більшість овочів поодинці зросли в ціні, а здешевшання “борщового набору” сталося в основному завдяки падінню ціни на цибулю – майже удвічі проти березня минулого року:
– капуста подорожчала на 6,5% – з 5,82 до 6,20 грн/кг;
– цибуля подешевшала на 41,45% – з 11,17 до 6,54 грн/кг;
– буряк подорожчав на 25,2% – з 6,47 до 8,10 грн/кг;
– морква подорожчала на 25,8% – з 6,23 до 7,84 грн/кг;
– картопля подешевшала на 5,6% – з 12,89 до 12,17 грн/кг.
За місяць овочі “борщового набору” дорожчали: капуста – з 5,73 грн на 8,2%, цибуля – з 6,28 грн на 4,14%, буряк – з 7,56 грн на 7,14%, морква – з 7,39 грн на 6,09%, картопля – з 11,87 грн на 2,53%.
Так, у лютому овочі “борщового набору” коштували 38,83 грн, тож зростання ціни за місяць – 5,2%.