Categories: Новини

У 150 школах Львівщини виявили порушення санітарних норм у харчоблоках

На виконання вимог розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.10.2023 р. № 990-р «Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023–2024 роках», за участю Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства була розроблена «Програма реформування системи шкільного харчування у Львівській області на 2024–2027 роки», яку затверджено розпорядженням начальника обласної військової адміністрації від 01.05.2024 № 407/0/5-24ВА.

Про це 21 травня повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Львівській області, пише Четверта студія.

Проведення комісійних обстежень передбачало концентрацію зусиль фахівців Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області за чотирма пріоритетними напрямами реалізації Програми:

  1. організація якісного та безпечного харчування, здійснення закупівель харчових продуктів і забезпечення належного фінансування;
  2. модернізація та відновлення харчоблоків, дотримання вимог безпеки харчування відповідно до системи НАССР;
  3. впровадження нових норм харчування та меню, формування культури здорового харчування серед учнів;
  4. розвиток кадрового потенціалу системи шкільного харчування.

Основним завданням Держпродспоживслужби при проведенні комісійних обстежень є контроль за впровадженням сучасних стандартів організації харчування, реалізацією Стратегії реформування шкільного харчування, а також вжиття заходів щодо покращення матеріально-технічної бази харчоблоків і загального стану організації харчування в закладах загальної середньої освіти.

У межах реалізації пріоритету 1 Програми та відповідно до Плану роботи Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області на 2025 рік, у березні–квітні 2025 року фахівці Головного управління спільно з представниками відділів освіти комісійно обстежили 690 закладів загальної середньої освіти, в яких функціонують харчоблоки.

У 150 випадках (21,7%) виявлено порушення гігієнічних вимог до приміщень і обладнання харчоблоків:

  • Золочівський район – 6
  • Дрогобицький – 29
  • Львівський – 44
  • Самбірський – 26
  • Стрийський – 4
  • Шептицький – 11
  • м. Львів – 30

У 38 (5,8%) їдальнях не впроваджені процедури на принципах системи НАССР:

  • Львівський район – 20
  • Шептицький район – 17
  • Дрогобицький район – 1

За результатами обстежень, у закладах загальної середньої освіти Львівської області застосовуються різні організаційні моделі шкільного харчування. Найбільш поширеним є поєднання аутсорсингу з використанням базових кухонь — таку модель впроваджено у 498 школах. У 125 закладах організовано харчування за допомогою кейтерингових послуг, ще у 23 школах функціонують опорні кухні, які обслуговують кілька навчальних закладів. У 44 школах харчування обмежується лише буфетною продукцією.

Щодо варіантів подачі страв, то у 613 їдальнях запроваджено стандартне меню, однакове для всіх учнів. Водночас у 33 навчальних закладах учням надається можливість вибору між двома або трьома видами меню.

Лише у 417 закладах (60,4%) передбачено посади медичних сестер для контролю за організацією харчування. Згідно з постановою КМУ № 305, контроль має здійснюватися відповідальними особами, призначеними наказом керівника закладу.

Протягом січня–квітня 2025 року фахівці Держпродспоживслужби Львівщини розглянули 168 примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів загальної середньої освіти, з яких погоджено 147 (87,5%), а також 80 меню для закладів дошкільної освіти, з яких погоджено 77 (96,2%).

Основні причини відмов у погодженні меню:

  • не забезпечено частоту включення харчових продуктів згідно вимог постанови КМУ від 24.03.2021 року № 305;
  • калькуляційні показники  та виходи страв не відповідають технологічним картам;
  • одноманітність страв протягом тижня (часта повторюваність одних і тих самих страв) ;
  • не дотримана маса нетто порції готових виробів/страв для відповідних вікових категорій;
  • номери технологічних карт не відповідають  переліку страв, які запропоновані у меню, не зазначено перелік алергенів;
  • порушення енергетичної цінності раціону, невідповідність вмісту білків, жирів та вуглеводів;
  • наявність страв зі свинини, що не передбачено додатком № 9;  відсутність страв із бобових (за нормою – щонайменше раз на тиждень);
  • не  дотримана протягом тижня загальна маса та кратність порцій таких груп харчових продуктів як молоко та молочні продукти,  фрукти, овочі, чай ;
  • відповідно до вимог Додатку 5, 6 «Норм  харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» енергетична цінність не витримана відповідно до орієнтованої кількості, зазначеної у таблиці №1  Норм Постанови,  поживна цінність страв за вмістом білків, жирів, вуглеводів  не розрахована.

Під час комісійних обстежень виявлено ключові проблемні питання, за якими надано відповідні рекомендації:

  • необхідність проведення ремонтів і реконструкцій харчоблоків;
  • забезпечення закладів новітнім технологічним обладнанням для впровадження сучасних методів приготування страв;
  • облаштування та ідентифікація виробничих зон у харчоблоках згідно з Гігієнічними вимогами до виробництва та обігу харчових продуктів у ЗЗСО;
  • повсюдне впровадження системи НАССР у шкільних їдальнях;
  • додаткове навчання працівників харчоблоків та медичних сестер щодо організації харчування; ведення документації; моніторингу дотримання норм харчування та енергетичної цінності раціону.

Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області продовжує здійснювати моніторинг та надавати методичну допомогу закладам освіти з метою вдосконалення системи організації харчування відповідно до вимог чинного законодавства.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

На Львівщині голова ОТГ вимагав мільйон гривень

СБУ викрила на Львівщині голову ОТГ, який вимагав з підприємця 1 млн грн за вирішення…

4 години тому

Садовий витратить 20 тисяч євро на суд з поляками

Львів судитиметься з поляками через будівництво сміттєпереробного заводу

5 години тому

У Львові встановлять нові антивандальні урни

У Личаківському районі

6 години тому

У Львові на працівника ТЦК напали із газовим балончиком

Львів’янина покарали за напад газовим балончиком на працівника ТЦК та поліцейського

6 години тому