На виконання вимог розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.10.2023 р. № 990-р «Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023–2024 роках», за участю Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства була розроблена «Програма реформування системи шкільного харчування у Львівській області на 2024–2027 роки», яку затверджено розпорядженням начальника обласної військової адміністрації від 01.05.2024 № 407/0/5-24ВА.
Про це 21 травня повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Львівській області, пише Четверта студія.
Проведення комісійних обстежень передбачало концентрацію зусиль фахівців Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області за чотирма пріоритетними напрямами реалізації Програми:
Основним завданням Держпродспоживслужби при проведенні комісійних обстежень є контроль за впровадженням сучасних стандартів організації харчування, реалізацією Стратегії реформування шкільного харчування, а також вжиття заходів щодо покращення матеріально-технічної бази харчоблоків і загального стану організації харчування в закладах загальної середньої освіти.
У межах реалізації пріоритету 1 Програми та відповідно до Плану роботи Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області на 2025 рік, у березні–квітні 2025 року фахівці Головного управління спільно з представниками відділів освіти комісійно обстежили 690 закладів загальної середньої освіти, в яких функціонують харчоблоки.
У 150 випадках (21,7%) виявлено порушення гігієнічних вимог до приміщень і обладнання харчоблоків:
У 38 (5,8%) їдальнях не впроваджені процедури на принципах системи НАССР:
За результатами обстежень, у закладах загальної середньої освіти Львівської області застосовуються різні організаційні моделі шкільного харчування. Найбільш поширеним є поєднання аутсорсингу з використанням базових кухонь — таку модель впроваджено у 498 школах. У 125 закладах організовано харчування за допомогою кейтерингових послуг, ще у 23 школах функціонують опорні кухні, які обслуговують кілька навчальних закладів. У 44 школах харчування обмежується лише буфетною продукцією.
Щодо варіантів подачі страв, то у 613 їдальнях запроваджено стандартне меню, однакове для всіх учнів. Водночас у 33 навчальних закладах учням надається можливість вибору між двома або трьома видами меню.
Лише у 417 закладах (60,4%) передбачено посади медичних сестер для контролю за організацією харчування. Згідно з постановою КМУ № 305, контроль має здійснюватися відповідальними особами, призначеними наказом керівника закладу.
Протягом січня–квітня 2025 року фахівці Держпродспоживслужби Львівщини розглянули 168 примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів загальної середньої освіти, з яких погоджено 147 (87,5%), а також 80 меню для закладів дошкільної освіти, з яких погоджено 77 (96,2%).
Основні причини відмов у погодженні меню:
Під час комісійних обстежень виявлено ключові проблемні питання, за якими надано відповідні рекомендації:
Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області продовжує здійснювати моніторинг та надавати методичну допомогу закладам освіти з метою вдосконалення системи організації харчування відповідно до вимог чинного законодавства.
СБУ викрила на Львівщині голову ОТГ, який вимагав з підприємця 1 млн грн за вирішення…
Львів судитиметься з поляками через будівництво сміттєпереробного заводу
Подробиці
Львів’янина покарали за напад газовим балончиком на працівника ТЦК та поліцейського