Туреччина хоче збільшити потік туристів до поховання солдатів Османської імперії та батьківщини Роксолани на Львівщині

Новини 03 Листопада, 2021 263

Меморіальні комплекси на згадку про 12 тис. солдатів Османської імперії, які загинули в Галичині (захід України) під час Першої світової війни, чекають на відвідувачів.

Про це повідомляє турецька агенція “Анадолу”, інформує 032.ua з посиланням на “Острів”.

Комплекси розташовані у місті Рогатин, а також у селах Пуків, Верхня Липиця, Лопушне, Гутисько та Мечищів. Історичний регіон Галичина, що сьогодні межує з Польщею та Україною, під час Першої світової війни був провінцією Австро-Угорської імперії. На цій території 15-й корпус Османської армії разом з союзними державами – Німеччиною і Австро-Угорською імперією – воював проти Царської Росії, допомагаючи своїм союзникам зміцнитися в цьому регіоні.

Передбачається, що з 30 тисяч солдат Османської імперії додому не повернулися майже 12 тисяч. Галичина стала одним із фронтів, на яких Османська імперія втратила найбільше солдатів за межами своїх кордонів.

Посол Туреччини в Києві Ягмур Ахмет Гюльдере нагадав, що у складі 15-го корпусу Османської імперії в Галичині боролася дивізія, що брала участь у битві при Чанаккалі під командуванням великого лідера Мустафи Кемаля Ататюрка.

За словами дипломата, комплекси знаходяться майже за півтори години їзди від міста Львова, куди спостерігається наплив туристів, у тому числі і з Туреччини.

За словами Гюльдере, дипмісія, яку він очолює, планує провести переговори з адміністрацією міста Львів з метою підвищити турпотік з Туреччини до даних комплексів.

Заходи, які приймуть влада міста, не лише стануть пошаною до духовної спадщини Туреччини, вони також важливі з тієї причини, що комплекси розташовані недалеко від селища Рогатин, де народилася Хюррем Султан (широко відома як Роксолана – ред.), сказав посол. Гюльдере нагадав, що у 2016 році у Львові відбулися пам’ятні заходи з нагоди 100-ї річниці загибелі в Галичині солдатів Османської імперії, відбувся концерт музичного гурту Mehter. Аналогічні заходи можна організувати і надалі, додав посол.

Коментарі

Позначки: