Цього дня народилась українська письменниця, підпільниця ОУН Богдана Світлик

Новини 24 Квітня, 2019 627

Фото: Укрінформ

Богдана Світлик-Литвинко (1918-1948) народилася у Перемишлі, згодом родина переїхала до Львова.

Там Богдана закінчила гімназію сестер василіанок, була студенткою факультету класичної філології Львівського університету, стала членом ОУН. Навесні 1939 року Богдана була арештована польською поліцією, як член ОУН засуджена й ув’язнена в тюрмі «Бригідки». Відсиділа вона лише півроку – у вересні 1939 її звільнили, однак вона продовжила боротьбу вже з новими окупантами-«визволителями».

Після того, як Львів окупували більшовики, Богдана Світлик продовжила боротьбу безпосередньо у лавах УПА, працювала у головному Осередку Пропаганди та Інформаційної Служби ОУН. Мало хто знав справжнє ім’я Богдани, більш відома вона була за псевдонімами «Доля», «Ясна», «Світла».

Як письменниця вона підписувалась літературним псевдонімом Марійка Дмитренко. Писала нариси, новели, кореспонденції та оповідання про героїчну підпільну боротьбу, співпрацювала з повстанськими періодичними виданнями «До волі», «Ідея і Чин», «Самостійність».

Богдана Світлик загинула 29 грудня 1948 року біля підніжжя гори Магури. За значний внесок у боротьбі за незалежність України її посмертно нагородили Бронзовим Хрестом Заслуги. Про її життя можна почитати в книзі історика Петра Мірчука «Українська Повстанська Армія 1942-1952», – пише «Укрінформ».

 

Коментарі

Позначки: ,