Новини

Травень — найкращий час відкрити для себе багату культурну спадщину Туреччини

Туреччина багата на різноманітні пам’ятки – від об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО до археологічних музеїв, саме тому було б надзвичайно цікаво відвідати цю країну під час Тижня музеїв, що відзначається щороку з 18 по 24 травня з метою захисту культурної спадщини та популяризації музеєзнавства в усьому світі.

Живі культурні скарби Туреччини 

З точки зору численних визначних музеїв Туреччини, Стамбул є беззаперечним лідером. У культурній столиці країни знайдуться музеї майже для кожної сфери інтересів. Однак, якщо ваш час у місті обмежений, варто відвідати Стамбульський археологічний музей. Цей величезний комплекс має приголомшливу колекцію скарбів, одним з яких є сама будівля, де зберігається багато унікальних експонатів – наприклад, найперший у світі відомий вірш про кохання, найдавніший письмовий мирний договір в історії та найдавніша відома збірка законів, – а також античні статуї та саркофаги з Сидону, унікальні витвори мистецтва. Під час мистецького туру в Стамбулі ви можете відвідати Стамбульський музей сучасного мистецтва, Стамбульський музей живопису та скульптури, музей Пера та музей Сакипа Сабанджи.

В Анатолії є менш відомі, але значущі музеї, які висвітлюють культурну еволюцію регіону, а іноді перетворюються на соціальні проєкти. Навіть у деяких невеликих селах є музеї, відзначені музейною премією Ради Європи. У великих містах Туреччини знаходяться установи, що зберігають реліквії могутніх правителів давнини, античних цивілізацій та історії, які формують наративи сьогодення. На північному заході Туреччини, наприклад, Музей Трої в Чанаккале представляє розповідь про легендарну Троянську війну – історію, яка прийшла до нас через “Іліаду” Гомера. Переможець конкурсу “Європейський музей року 2020” та спеціальної нагороди Європейської музейної академії 2020/2021, цей вражаючий музей розповідає про життя та археологічну історію Трої та культур, які залишили свій слід у регіоні Троади через артефакти, віднайдені під час розкопок.

Туреччина: найбільший у світі музей просто неба 

Подорож Егейським регіоном Туреччини, що усіяний вражаючими античними містами та музеями, – це мандрівка історією цивілізації. Від Археологічного музею Ізміра до музею Бергама, від Музею Афродизії до Музею підводної археології Бодрума в Бодрумському замку – ці землі мають безліч багатств, сліди давніх цивілізацій на кожному кроці. В Анталії, серці турецької Рив’єри, ви знайдете місто, схоже на великий музей просто неба, і Анталійський археологічний музей – храм мистецтва, присвячений трьом культурним регіонам античності – Лікії, Памфілії та Пісідії, які розташовані в межах регіону Анталії. Більшість артефактів у колекції Анталійського археологічного музею були отримані з розкопок у цьому регіоні, і він вважається одним з найважливіших музеїв світу, особливо завдяки скульптурам римського періоду, знайденим у Перге. Археологічний музей Анталії має звання “Музей року Ради Європи” 1988 року.

В Анкарі, столиці Туреччини і серці країни, знаходиться Музей анатолійських цивілізацій, який має надзвичайну колекцію і був визнаний Музеєм року в Європі в 1997 році. 

Серед визначних музеїв світу, він проливає світло на давні цивілізації Анатолії, його розділи охоплюють епоху палеоліту, енеоліту, ранню бронзу, період ассирійських торгових колоній, ранній хетський період та період Хетської імперії, Фрігійське царство, пізній хетський період, Урартське царство, а також класичний період. У регіоні Центральна Анатолія, де існували давні цивілізації від хетів до фрігійців, було створено десятки музеїв у таких містах, як Ескішехір, Конья, Каппадокія, Невшехір і Чорум.

На південному сході країни знаходяться знаменитий Музей мозаїки Зеугма в Газіантепі, один з найбільших музеїв мозаїки у світі, і Музей археології в Шанлиурфі, де зберігається найбільша колекція неолітичних експонатів у світі та копія комплексу Гьобеклітепе.

Золотий вік турецької археології

Анатолія – це скарбниця музеїв і стародавніх міст. 21 об’єкт культурної спадщини країни внесено до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Численні об’єкти спадщини можна побачити по всій країні, включаючи гору Немрут в Адиямані, античне місто Гордіон в Анкарі, Національний парк Гьореме в Каппадокії-Невшехір та Хаттуша в Чорумі. Від Великої мечеті та лікарні Діврігі в Сивасі до комплексу Селіміє в Едірне та культурного ландшафту фортеці Діярбакир і садів Хевсель, багато споруд і об’єктів ретельно охороняються, а артефакти, що збереглися в глибинах анатолійської землі, знаходять завдяки інтенсивним археологічним розкопкам.

З метою забезпечення сталості культурної спадщини шляхом археологічних розкопок та реставраційних проєктів в історичних місцях, Туреччина оголосила 2024 рік Золотим віком археології. Очікується, що кількість археологічних розкопок і досліджень у Туреччині досягне 750 до кінця цього року і 800 до 2026 року. Крім того, починаючи з цього літнього сезону, важливі античні міста на узбережжі Егейського та Середземного морів, включаючи Трою, Ефес, Олімп, Фазеліс, Сієдра, Перге та Аспендос, можна буде відвідати після заходу сонця в рамках ініціативи “Нічний музейний проєкт”.

Download link for images: https://docs.tga.gov.tr/d7j9fiml 

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

БЕБ заблокувало роботу одного з найбільших платників податків Західної України

Детективи Бюро економічної безпеки позбавили державу податкових надходжень як мінімум на мільярд гривень

10 години тому

У Львові жінка поранила ножем свого знайомого

За скоєне жительці Львова віком 34 роки загрожує покарання - позбавлення волі на строк до…

1 день тому

Розпуста на 16 мільйонів: у Львові викрили спільноту сутенерів

Для їхньої безперебійної роботи зловмисники створили кол-центр, який рекламував надання інтимних послуг та оформляв замовлення

1 день тому

Біля Львова травмувався водій вантажівки

Внаслідок автозіткнення у Львівському районі травмований водій вантажівки – поліцейські встановлюють обставини події

1 день тому

Чергова невдала схема перетину кордону – на лаві підсудних мешканець Тернопільщини

під час огляду транспорту на пункті пропуску, утікача все ж було виявлено та затримано співробітниками…

1 день тому

На Львівщині правоохоронці за гроші обіцяли закрити кримінальне провадження

ДБР затримало на Львівщині двох правоохоронців, які за гроші обіцяли закрити кримінальне провадження

1 день тому