Новини

Суд постановив повернути громаді ділянку з недобудованою школою у Брюховичах

Господарський суд Києва за позовом Львівської обласної прокуратури визнав незаконним право власності ГО «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця» на скандальну ділянку із недобудованою школою на вул. Широкій, 2 у Брюховичах.

Про це йдеться в опублікованому рішенні суду від 4 вересня 2024 року, пише Четверта студія з посиланням на Львівський портал.

Прокуратура у суді довела, що через відсутність зонування або детального плану території, передача (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб є незаконним.

«На дату прийняття Брюховицькою селищною радою рішення №2088 від 20.10.2020, яким надано Підприємству громадської організації «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця» у постійне користування земельну ділянку площею 3,46 га для будівництва, ні детальний план території, ні план зонування в районі вул. Широка, 2 в смт. Брюховичі затверджені не були», – йдеться у матеріалах справи.

Крім того наголошується, що відповідно до Генерального плану смт. Брюховичі земельна ділянка на вул. Широкій, 2 розташована в межах території громадської забудови, де запроєктовано будівництво школи, а не багатофункціонального комплексу громадського призначення, офісів чи апартаментів.

«Виконавчим комітетом Брюховицької селищної ради рішення від 23.10.2020 №2067 «Про надання вихідних даних для проектування об`єктів будівництва на вул. Широкій, 2 в смт. Брюховичі» прийнято протиправно всупереч вимог Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», на підставі лише заяви Підприємства громадської організації «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця» та без наявності містобудівної документації на місцевому рівні», – вказано у документі.

Оскільки підставою для видачі дозволу на будівництво стали спірні містобудівні умови та обмеження за відсутності містобудівної документації на місцевому рівні, то дозвіл Державної інспекції архітектури та містобудування України на виконання будівельних робіт №ІУ012221019254 теж підлягає скасуванню.

Прокуратура також зауважила, що ГО «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця» зареєструвала право власності на незавершене будівництво багатофункціонального комплексу громадського призначення у складі реабілітаційного центру для учасників ООС (АТО). Однак на час проведення реєстрації таке будівництво фактично було відсутнє як об’єкт, що підлягав реєстрації, й сам об’єкт не був прийнятий в експлуатацію.

Відтак господарський суд Києва повністю задовольнив позов прокуратури до ГО «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця». Зокрема, суд визнав незаконним передачу майже 3,5 га під забудову, скасував дозвіл ДІАМ на виконання робіт, а також держреєстрацію права власності на об’єкт незавершеного будівництва.

«Суд вирішив:

  • Визнати незаконним та скасувати рішення виконавчого комітету Брюховицької селищної ради від 23.10.2020 №2067 «Про надання вихідних даних для проектування об’єктів будівництва на вул. Широкій, 2 в смт. Брюховичі.
  • Визнати незаконним та скасувати дозвіл Державної інспекції архітектури та містобудування України від 20.10.2022 №IV012221019254, виданий Підприємству громадської організації «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця» на виконання будівельних робіт по новому будівництву на вул. Широкій, 2 в смт. Брюховичі.
  • Скасувати державну реєстрацію права приватної власності Підприємства громадської організації «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця» на об’єкт незавершеного будівництва багатофункціонального комплексу громадського призначення у складі реабілітаційного центру для учасників ООС (АТО) (вул. М. Вербицького, буд. 12, кв. 2, м. Львів, Львівська обл., 79013, ЄДРПОУ 39764394) з припиненням такого речового права на нерухоме майно, на незавершене будівництво на вул. Широка, 2 в смт. Брюховичі, реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна 2795851246101, номер запису про інше речове право 51711181», – йдеться у рішенні суду.

Зазначимо, що на це рішення ще можна подати апеляційну скаргу.

Передісторія

На ділянці на вул. Широкій у Брюховичах у 1990-х роках почали будувати школу, але так і не завершили. У 2020 році, за кілька тижнів до своєї ліквідації, Брюховицька селищна рада передала цю ділянку у постійне користування ГО «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця», а недобуд списала з балансу.

У жовтні того ж року ця ГО отримала містобудівні умови та обмеження на будівництво масштабного комплексу із житлом і торговим центром, у якому центр реабілітації мав займати лише 500 кв. м. Дозвіл на будівництво видала Державна інспекція архітектури і містобудування, без відома міста Львова. Натомість Львівська міська рада, яка отримала це конфліктне будівництво у спадок, створила робочу групу, що мала би знайти шляхи виходу із цієї ситуації.

Робоча група засідала 10 місяців та отримала обіцянку від забудовника, що на цій земельній ділянці не буде житла, а відпочинковий комплекс (апартаменти – ред.) із реабілітаційним центром. Натомість, громадська активістка Юлія Лацик назвала робочу групу ЛМР, яка дає зелене світло на скандальну забудову ділянки 3,46 га у Брюховичах, лобіюванням шкурних бізнес інтересів.

Фото недобудованої школи: Find-way

Коментарі

Олег Довганик

Recent Posts

На Львівщині за 13 тисяч доларів купували посвідчення волонтера (ФОТО)

судитимуть чотирьох мешканців Дрогобиччини

4 години тому

Садовий хоче заборонити Telegram

Мер Львова, перебуваючи у Нью-Йорку, видав черговий кринжовий допис

16 години тому

На Львівщині працює вітрова електростанція (ФОТО, ВІДЕО)

Працюємо над тим, аби зробити стабільнішою нашу енергосистему!

16 години тому