Новини

Стебник опинився на межі техногенної катастрофи через загрозу прориву дамби «Полімінералу»

У Львівській ОДА на засіданні комісії ТЕБ та НС обговорили ситуацію з критичним рівнем наповнення хвостосховища «Полімінералу».

Як пише «Четверта студія» з посиланням на «ВАРТО», за підсумками засідання комісії ТзОВ «Зорема Вест», ПрАТ «Полімінерал» доручили забезпечити постійний моніторинг рівнів солей у хвостосховищі та стану дамби, а також оперативно інформувати усі причетні аварійно-рятувальні служби та органи цивільного захисту про можливість виникнення прориву дамби хвостосховища.

Окрім цього –  розробити індивідуальний регламент дозованого скиду розсолів із хвостосховища Стебницького родовища калійних солей в річку Солониця. Його розглянуть на наступному засіданні комісії ТЕБ і НС.

Басейнове управління та департамент екології звернеться до Держводагентства щодо встановлення пункту моніторингу на р. Солониця для спостережень за впливом хвостосховища Стебницького родовища калійних солей на якість поверхневих вод.

Довідково. Стебник — місто в Дрогобицькій міській громаді Дрогобицького району Львівської області України. Розташоване в Дрогобицько-Бориславському промисловому районі за 8 км на південний захід від районного центру Дрогобича, за 4 км від Трускавця. Залізнична станція на лінії Дрогобич-Трускавець. Навколишні села — Болехівці, Доброгостів та Станиля. Населення — 20993 осіб (2013 рік), територія міста — 8,9 км². Місто відоме одним з найбільших в Україні родовищ калійних солей, яке, проте, внаслідок екологічної катастрофи 1983 року не експлуатується.

14 вересня 1983 р. після сильного дощу відбувся прорив ґрунтової дамби хвостосховища між пікетами 7 та 8. Величезна маса висококонцентрованої ропи та твердих відходів (мулу) ринула у басейн р. Солониці, а з неї — у р. Тисменицю й далі в р. Дністер та Чорне море. Сумарна маса цього викиду становила понад 5 млн т, це був селевий потік з потужним гідравлічним напором. Величезна маса соляних відходів забруднила всю навколишню територію (річки, сади, городи, поля, ліси), що завдало шкоди флорі й фауні району, а також гідробіонтам річок Солониці, Тисмениці, Дністра та Чорного моря. Аварія висвітлила всі наявні недоліки запроваджених в Україні радянських технологій, які застосовувались на російських і білоруських підприємствах, які використовують дещо іншу сировину — так звані сильвінітові руди і призначені для виробництва хлорних калійних добрив.

Після цього об’єм виробництва калійних мінеральних добрив у Стебнику зменшився, проте ймовірність прориву дамби хвостосховища зберігається, оскільки в дамбі наявні дрібні тріщини, але належних запобіжних заходів не було вжито

Відео архівне

Скриншот

Коментарі

Ольга Корнієнко

Share
Published by
Ольга Корнієнко

Recent Posts

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

6 години тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

7 години тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

7 години тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

11 години тому