Новини

Сьогодні – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Ця підступна хвороба входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію населення та смертельні наслідки (після атеросклерозу і раку).  З 30 жовтня по 13 листопада 2017 року на Львівщині проходила профілактична акція «Дні профілактики та раннього виявлення цукрового діабету». Про це інформують у ЛОДА.

Метою Всесвітнього дня боротьби з діабетом є підвищення поінформованості про діабет – не тільки про кількість хворих, але і про те, яким чином можна запобігти розвитку цієї хвороби.

Загалом, щороку Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом присвячується певній темі, пов’язаній з цим захворюванням. Тема Дня 2017 року – «Жінки і діабет – наше право на здорове майбутнє».Понад 199 мільйонів жінок у світі живуть з діабетом. За прогнозами, до 2040 року їх кількість може зрости до 313 мільйонів. Дві з п’яти пацієнток (понад 60 мільйонів у всьому світі) – це жінки репродуктивного віку.

Вперше цей День проводився Міжнародною діабетичною федерацією і Всесвітньою організацією охорони здоров’я 14 листопада 1991 року. З 2007 року Всесвітній день боротьби з діабетом відзначається під егідою ООН. Дата обрана не випадково: 14 листопада – день народження Фредеріка Бантинга, канадського фізіолога, котрий відкрив (спільно з Джоном Маклеодом) інсулін, за що отримав у 1923 році Нобелівську премію з фізіології та медицини. Це відкриття врятувало і продовжує рятувати життя мільйонам людей.

ДОВІДКА: Цукровий діабет характеризується стійким підвищенням рівня глюкози у крові, може виникнути у будь-якому віці і продовжуватися протягом всього життя. Чітко прослідковується спадкова схильність, однак реалізація цього ризику залежить від дії багатьох факторів, серед яких переважають ожиріння та гіподинамія. Розрізняють цукровий діабет І типу, або інсулінозалежний, і цукровий діабет ІІ типу, або інсулінонезалежний. За даними МОЗ, в Україні понад мільйон хворих на цукровий діабет, з них більше 200 тисяч є інсулінозалежними.

 

Коментарі

Олег Довганик