Новини

Сьогодні відзначають День Хрещення Русі-України

В цьому році хресної ходи не буде

Сьогодні в Україні відзначають свято, присвячене хрещенню Київської Русі. Зазвичай у цей день церкви влаштовують хресний хід, але в цьому році у зв’язку з пандемією його скасували.

Про це повідомляє РБК-Україна, пише “Четверта студія”.

Свято було встановлено указом третього президента України Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року.

Історія хрещення Київської Русі

Князь Володимир Святославович почав правити у Києві приблизно в 980 році. У роки його князювання завершилося об’єднання Давньоруської держави. Він провів адміністративну реформу, замінивши в центрах основних руських земель племінних вождів. Він реформував законодавство, доповнивши і розвинувши у відповідності з вимогами часу старий “Закон Руський”. Новий, також усний, правовий кодекс, який отримав назву “Устав Земленой”.

Володимир прийняв християнство з Візантії і ввів його в якості державної релігії на Русі. Згідно з літописом, Володимир охрестив своїх підданих у 988 році, в Києві, на річці Почайна, притоці Дніпра.

Після зміни державної релігії Володимир ввів церковно-адміністративну реформу, яка функціонувала у Візантійській імперії. Прийняття християнства сприяло зміцненню зв’язків між окремими землями Русі і з європейськими країнами.

Таким чином, християнізація Київської Русі означала входження її в світову християнську спільноту, знаходження нею свого місця у співдружності християнських держав.

Коментарі

Кенцало Юра