Сьогодні світова спільнота відзначає Всесвітній день свободи преси

Новини 03 Травня, 2021 54

Фото: Укрінформ

День відзначається, починаючи з 1993 року, з ініціативи Генеральної конференції ЮНЕСКО за підтримки Генеральної Асамблеї ООН. Саме 3 травня 1991 року в столиці Намібії була підписана «Віндхукська декларація», у якій містився заклик до урядів держав усього світу забезпечити свободу преси та її демократичний характер.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на Укрінформ, тема Всесвітнього дня свободи преси цього року – «Інформація як суспільне благо», служить закликом до підтвердження цінності інформації як суспільного блага.

Кожного року міжнародна організація «Репортери без кордонів» публікує щорічну доповідь — Індекс свободи преси. Ця доповідь аналізує стан свободи преси та Інтернету у 180 країнах світу. Методологія укладення індексу базується на об’єктивних цифрах – кількість нападів, арештів, випадків цензури, кількості інших злочинів, та на оцінках міжнародних і місцевих експертів. Цьогорічний звіт має назву «Журналістика – це вакцина від дезінформації, яка заблокована більш ніж в 130 країнах».

Нині, відповідно цього звіту, Україна посідає 97 місце, опустившись на одну сходинку вниз порівняно з минулим роком.

 

Коментарі

Позначки: