Новини

Сьогодні День зимового сонцестояння

Сьогодні День зимового сонцестояння – найкоротший день і найдовша ніч року.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на Укрінформ, у сиву давнину, ще до запровадження християнства, наші пращури святкували в цей день «родини сонця», або «народження Коляди» – язичницького сонячного божества. Відсьогодні починали співати колядки – величальні пісні українських хліборобів. А ще казали: «Сонце повертає на літо, а зима на мороз».

Щодо астрономії, то це явище пояснюється наступним чином: під час зимового сонцестояння в північній півкулі Землі Сонце найменший час залишається над горизонтом, займаючи найнижчу позицію над обрієм. У моменти сонцестоянь Сонце у своєму видимому русі по екліптиці найбільше віддаляється від небесного екватора і досягає найбільшого схилення, північного або південного. 21 і 22 грудня – найкоротші дні в році, а ніч з 21 на 22 – найдовша. У такому положенні сонячний диск затримається впродовж трьох днів (звідки й походить власне назва «сонцестояння»), а потім почне поступово підніматися над горизонтом – його «небесний шлях» збільшуватиметься, а світовий день почне прибувати.

Цей період вважається початком астрономічної зими і зміною зодіакального сузір’я – Сонце вступає до знаку Козерога і повертає на весну.

Як пише УНІАН, п’ята і шоста планета Сонячної система Юпітер і Сатурн зійдуться максимально близько вночі 21 грудня. Це видовище можна буде побачити вперше за 400 років.

Найкраще видовище буде видно на екваторі. Злиття двох планет зможуть побачити практично всі жителі Землі – після настання темряви його можна буде помітити на південному заході неба. Його можна буде помітити і без обладнання, хоча телескоп дозволить розгледіти явище більш яскраво. Зближення триватиме п’ять днів.

Востаннє Юпітер і Сатурн вишикувалися так близько один до одного у 1623 році, та настільки добре видимим явище було майже 800 років тому, у 1226 му році. Наступне схоже злиття планет відбудеться у 2080 році, а також в 2400 році, повідомляє видання National Geographic.

День зимового сонцестояння

21 грудня – дата зимового сонцестояння, тобто найдовшої астрономічної ночі для жителів Північної півкулі.

Коментарі

Ольга Корнієнко

Share
Published by
Ольга Корнієнко

Recent Posts

Керівник фракції Порошенка у Львові вляпався у скандал

Заявив, що Нацгвардія не воює

3 години тому

Як виглядає Вовчанськ

Місто, як повідомляє один із поліцейських, що знаходяться там, знаходиться під постійним вогнем противника

3 години тому

В Україні розпочався протест далекобійників

Через закон про мобілізацію

3 години тому

Ворог дискредитує українську владу та зриває мобілізацію

ЦПД опублікував ІПСОшні тези, які вилізли напередодні набрання чинності «мобілізаційним законом»

3 години тому