Новини

Сьогодні – Андрія Первозваного

Андрій Первозваний – один із дванадцяти апостолів та перших учнів Ісуса Христа. Він був простим рибалкою, коли його, так само як і старшого брата Симона-Петра, покликав за собою Христос.

За переказами, апостол Андрій проповідував християнство балканським та причорноморським народам, зокрема скіфам, і був розіп’ятий за наказом римського магістрату у грецькому місті Патри на косому хресті. Андрія зазвичай зображують з цим хрестом – символом його мученицької смерті, а сам хрест називають «андріївським».

Існує легенда, що саме апостол Андрій Первозванний нібито пророкував, що на місці нинішнього Києва буде споруджено «град великий із багатьма церквами». Про це йдеться і в «Повісті временних літ». Свято Андрія в народі ще називали Калитою і воно вирізнялося великою кількістю обрядодій.

Так само, як  «Катерини» вважали дівочим святом, «Андрія» – парубоцьким і воно було логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата обирали одне одного для майбутнього подружнього життя.

Щодо прикмет, то наші пращури продовжували на Андрія “наслуховувати” воду. Якщо у криниці тихо — хороша зима буде; а якщо шумить — потрібно готуватись до морозів, хурделиці та заметілі.

 

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

На кордоні з Польщею продають місця у черзі

Ціна становить 10 тисяч доларів

16 години тому

Трагедія на Львівщині: обвал стіни будинку забрав життя маленької дитини

Львівський район: під час ремонтних робіт стіна будинку обвалилась на дитину

17 години тому