“За рік салат олів’є подорожчав більш ніж на 26%”, – зазначив експерт, посилаючись на дані Державної служби статистики, а також спираючись на ціни ринку “Дніпро” в Києві.
Для порівняння брався найдоступніший рецепт салату олів’є: відварна картопля – 600 г, відварна морква – 250 г, цибуля – 200 г, варена ковбаса – 600 г, яйця – 5 шт., солоні огірки – 500 г, консервований зелений горошок – банка 420 г, майонез – упаковка 270 г, сіль за смаком.
За середніми цінами протягом року в Україні необхідно було сплатити: за картоплю – 5,8 грн за кг, за 600 г, морква – 6,4 грн за кг, або 1,6 грн за 250 г, цибуля – 5 грн за кг, або 1 грн за 200 г, варена ковбаса – 74,8 грн за кг, або 44,9 грн за 600 г, яйця – 23,8 грн за десяток, або 11,9 грн за 5 шт.
На консервацію й майонез було витрачено: на солоно-мариновані огірки – 24,3 грн за 500 г баночку, консервований зелений горошок – 23,6 грн за 420 г бляшанку, майонез – 16,7 грн за 270 г упаковку.
Для порівняння: за даними Держстату, станом на 21 листопада 2016 року продукти коштували: картопля – 4,9 грн за кілограм, або 2,9 грн за 600 г, морква – 3,9 грн за кілограм, або 1 грн за 250 г, цибуля – 4,2 грн за кілограм, або 80 копійок за 200г, варена ковбаса – 59,8 грн за кілограм, або 35,8 грн за 600г, яйця – 19,5 грн за десяток, або 9,7 грн за 5 шт. Консервація й майонез коштували: солоно-мариновані огірки – 15,3 грн за 500 г баночку, консервований зелений горошок – 21,2 грн за 420 г бляшанку, майонез – 14,3 грн за 270 г упаковку.
“Тобто в 2016 році приготування салату олів’є (з наведеної кількості продуктів), яких буде достатньо для родини та не менш ніж 10 гостей, обійшлося нам у 101 грн. У 2017 році, за місяць до новорічних свят, приготування майже 3 кг салату олів’є коштуватиме нам 127,5 грн”, – зазначив Дорошенко.