Новини

Скільки людей потрібно мобілізувати, щоби почати перемагати у війні

Для того щоб стабілізувати ситуацію на фронті, достатньо мобілізувати 200 тисяч осіб до кінця цього року. Але для того, щоб почати ламати хід війни та почати перемагати, потрібно півмільйона людей.

Як повідомляє портал “Коментарі”, таку заяву в інтерв’ю Апостроф TV зробив військовий експерт, екс-командир роти батальйону “Айдар” Євген Дикий, пише Четверта студія.

“Ця цифра — 200 тисяч до кінця цього року, це та кількість, яка сподівається набрати наше командування з урахуванням усієї передісторії. Ми півтора роки повністю провалювали мобілізаційний процес. Півтора роки громадянська влада саботувала цей мобілізаційний процес, зваливши його повністю на ТЦК. І лише нещодавно відбулися перші кроки у бік виправлення ситуації”, — сказав Євген Дикий.

За його словами, закон про мобілізацію набагато коректніше називати законом про деяке впорядкування військового обліку.

Військовий підкреслив, що насправді закон – це перший з приблизно десятка кроків, необхідних для того, щоб масштаб нашої мобілізації відповідав тому виклику, який реально є. Євген Дикий зазначив, що поки що зроблено лише перший крок.

Не зроблено найважливіших важливих речей. Тобто, не запроваджено граничний термін служби у воєнний час та не запроваджено кримінальну відповідальність за ухилення від обліку, це досі обмежується адміністративними штрафами. Але навіть цей перший крок, тобто впорядкування військового обліку, вже справді вплинуло на ситуацію.

Виявилося, як пояснив експерт, що насправді абсолютна більшість українських чоловіків призовного віку є законослухняними.

“Так, не готові самі проявити ініціативу, не готові самі йти до військомату, але коли закон вже чітко встановлює, що потрібно і до такої-то дати, то все ж таки абсолютна більшість наших чоловіків готові виконувати закон. Тобто навіть впорядкування військового обліку вже дало серйозні результати. За один попередній місяць було набрано більше людей, аніж за попередні півроку. Тому, до того, що нам потрібно ще дуже далеко, але порівняно з тим, що було, крига скресла”, — зауважив екс-командир роти батальйону “Айдар”.

Коментарі

Олег Довганик