Новини

Шмигаль пообіцяв українцям “Нові гроші”

В Україну під час карантину повернулося близько 2 мільйонів заробітчан, і їх хочуть залишити на Батьківщині, створивши нові робочі місця та доступне кредитування бізнесу.

Про це сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв’ю РБК-Україна.

“Ми дуже хотіли, щоб люди із заробітків повернулися додому. І за період карантину в Україну повернулося близько 2 мільйонів наших громадян, які знаходилися на заробітках і приїхали через втрату роботи. Ми цих людей ідентифікуємо як надзвичайно кваліфіковану, навчену в Європі робочу силу, яка має високу продуктивність, хорошу технологічну, професійну підготовку”, – сказав Шмигаль.

Він додав, що заробітчани, які повернулися з-за кордону, були б дуже корисними для розвитку економіки всередині держави, “тож, очевидно, треба їх зберегти”.

Шмигаль наголосив, що заробітчан планують залишити в Україні, створивши нові робочі місця та кредитуючи малий і середній бізнес під дуже вигідні умови – з мінімальною відсотковою ставкою на тривалий термін і з можливим відтермінуванням виплати тіла кредиту.

“Називаємо цю програму “Нові гроші” і зараз працюємо над нею і з Мінекономіки, і з банкірами. Також є декілька програм для підтримки і стимуляції вже існуючого бізнесу, щоб зберегти робочі місця. Тобто, для тих людей, які повернулися із заробітків, які хочуть і можуть розпочати свою справу в Україні, ми й будемо створювати ці умови”, – пояснив Шмигаль.

Він додав, що, за розрахунками уряду, саме бізнес буде створювати ті робочі місця, куди зможуть піти якісні і продуктивні люди, які повернулися з Європи.

“При цьому, за нашими розрахунками і очікуваннями, якщо різниця між заробітною платою в Європі та Україні, становить 300-400 євро, то люди не ухвалюють рішення їхати на заробітки”, – зауважив Шмигаль.

Він також навів приклад, що якщо людина там отримувала 1000 умовних одиниць, а тут може заробляти 600 умовних одиниць в еквіваленті, то вона ухвалить рішення не їхати на заробітки, а залишиться тут.

“Це такий психологічний розрив. Те, що витрачається на проживання, власне утримання там і так далі. Тому їм краще отримувати 600 умовних одиниць вдома, ніж 1000 умовних одиниць десь на заробітках”, – додав глава уряду.

За словами Шмигаля, близько 170 тисяч робочих місць тільки в сфері дорожнього будівництва, створять вже цього року.

“Звичайно, там вже багато людей працює, але, за розрахунками дорожників, при вкладені 80 мільярдів гривень у цю сферу, це додатково 20 тисяч додаткових основних робочих місць. Це тільки в цій сфері, а ще близько 150 тисяч супутніх. От у нас є шанс створити декілька сотень тисяч робочих місць, не те що цього року, а буквально вже в ці місяць-півтора”, – пояснив Шмигаль.

Крім того, він зауважив, що в сучасних умовах важливо, щоб наша медична система могла обслуговувати активних хворих на коронавірус і, паралельно, щоб наша економіка працювала і люди могли заробляти гроші.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

На Львівщині судитимуть організовану групу

Незаконно відчужили землю, запроектовану під дорогу

11 години тому

На Львівщині лише 3,3% громад мають програми підтримки волонтерських організацій

Волонтери почали шукати нові шляхи, що дадуть змогу акумулювати допомогу для Збройних Сил України, і…

12 години тому

Які пільги можуть отримати ветерани при працевлаштуванні

Захисники й захисниці, які повертаються в цивільне життя та влаштовуються на роботу, мають перелік пільг,…

13 години тому

На Львівщині конфіскували землю у громадянина рф

Конфіскація земельних ділянок у громадянина рф – на Самбірщині прокуратура продовжує через суд повертати майно…

13 години тому