Новини

Садовий готує Зеленському плацдарм на президентські вибори

Чутки у політиці не з’являються просто так. Їх, зазвичай, запускають, щоби промацати ґрунт, або ж його підготувати. Розмови про можливі перевибори у Львівській міській громаді останнім часом стали настільки популярними, що на фантазії конспірологів їх не спишеш. Тим більше, що інсайдери підтверджують реальність такого розвитку подій, наголошуючи, що для цього є юридичне підґрунтя.

Про це пише політик Володимир Гірняк, інформує Четверта студія.

Отже, що відбувається, і кому це потрібно. Позиції діючого Президента у найбільшому місті Західної України, м’яко кажучи, не найсильніші, його партія навіть не має фракції у міськраді. Позиції Садового у Львові значно міцніші, однак більшості у міській раді він не має. Оскільки Андрій Садовий, подейкують, ділитися не любить, така ситуація його відверто нервує. То чому, питається, двом політикам не об’єднати зусилля і не підсобити один одному.

Багатьох здивувало, що маленький Малехів відстояв у столичних судах своє право на незалежність від Львова. Обізнані люди переконані, що в нашій судовій системі цього б ніколи не сталося, якби не було комусь потрібно. Рішення про незаконність входження Малехова до Львівської громади фактично делегітимізує останню. Тобто доцільність перевиборів у Львові цілком можна пояснити юридичними вимогами.

Припустимо, вибори відбуватимуться весною. Основне завдання Садового зберегти позиції свої та «Самопомочі», що при застосуванні адмінресурсу цілком реально. Основне завдання Зеленського – провести у міськраду свою фракцію, що при допомозі того ж адмінресурсу Садового теж абсолютно можливо.

Як наслідок, у новообраній раді «Самопоміч» зі «Слугою народу» та можливими сателітами створюють ситуативну більшість. «Слуги», на відміну від інших впливових політичних сил, не заважають Садовому де-факто одноосібно керувати містом. Натомість він забезпечує Зеленському теплі умови на чергових президентських виборах.

Чи реально це? Цілком реально? Чи справедливо це стосовно львів’ян? Судити їм.

Дехто з інсайдерів пророкує, що «садово-зелений переворот» не обмежиться містом, а пошириться й на всю область. Тут ситуація дещо інша і можливості державної вертикалі також. На перемогу діючого Президента працюватиме і облдержадміністрація, і голови РДА (їхні повноваження незабаром може бути переглянуто в сторону збільшення), і дехто з голів ОТГ, яких у Києві знайдуть спосіб зацікавити. Тому питання, чи для демонстрації сили та задоволення амбіцій тандем Садового – Зеленського захоче робити бучу ще й в обласній раді, – наразі відкрите. Для перевиборів, на відміну від міста, в області юридичних підстав немає. Однак кадрові перетурбації більш, як можливі.

Отож, очікуємо на осінь-зиму. Цілком можливо, що ми на порозі тектонічних змін у львівській політиці, які вплинуть і на ситуацію в державі.

Коментарі

Олег Довганик