Новини

Садовому має бути соромно за розтрату коштів на ремонти парків під час війни

Належна підтримка наших оборонців – це насамперед обов’язок держави. Але це також і відповідальність громад. Бо йдеться про підтримку конкретних людей з тих самих громад.

Про це повідомив начальник ЛОВА Максим Козицький, пише Четверта студія.

Загальний обсяг зведеного бюджету Львівської області на 2024 рік становить 46,5 млрд грн. З них на виконання завдань, зумовлених війною, заклали 3,4 млрд грн. Йдеться як про прямі видатки на оборону, так і кошти, які скеровуємо зокрема на реабілітацію та програми підтримки наших воїнів та ветеранів.

А яка ситуація у громадах?

Найбільше видатків на оборону запланували у бюджетах Сокільницької, Великомостівської та Солонківської громад (23,4%, 22,9% і 12,1% відповідно). З одного боку, Сокільницька та Солонківська громади мають високі індекси фінансової і податкоспроможності, тому логічно, що вони можуть скеровувати на армію більше. З іншого боку, у цьому списку є Великомостівська громада, а дещо нижче – Щирецька і Зимноводівська, у яких відносно невисока фінансова спроможність, тим не менш, це не завадило їм закласти значну частку видатків на оборону.

Водночас в області є низка громад з достатніми фінансовими ресурсами, але вони запланували на оборону зовсім небагато. Це, наприклад, Львівська, Стрийська, Трускавецька та Дрогобицька громади, де такі видатки становлять лише 8,1%, 4,6%, 2,1% і 0,8% відповідно. Як так сталося? Очевидно, що в керівництва цих громад інші пріоритети, а люди в громадах не вимагають змін. І тут важливо врахувати, що, наприклад, бюджет Львівської громади удвічі (!) більший від обласного бюджету.

«Суспільство справедливо вимагає від держави максимального фінансування Сил Оборони. Та самоусунення органів місцевого самоврядування від підтримки наших воїнів – це теж пряме порушення справедливості.

Дякую всім людям, які донатять скільки можуть. Але ваше право і обов’язок також стежити, куди йдуть податки, які ви сплатити. Особливо у воєнний час.

Ганьба тим громадам, які мають необхідний ресурс і не скеровують його на правильні речі.

Звертаюся до керівників органів місцевого самоврядування і до небайдужих людей на місцях: маємо ще 3 місяці до кінця календарного і бюджетного року. Ще є час, щоб виправити ситуацію. Зробіть це. Вірю у вашу спроможність й те, що ви розумієте, яку відповідальність перед Захисниками і Захисницями та їхніми рідними ви несете», – йдеться у повідомленні.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Розвадівська ТГ – переможець ветеранської першості “65+” на Тернопільщині

У форматі “чемпіонату” в одне коло між собою змагалися колективи ФК “Ланівці” (Тернопільська обл.), ФК…

39 хв. тому

Як у Львові їздити з безкоштовною пересадкою

У такому разі вартість поїздки може бути зарезервована не лише при першій валідації, а також…

3 години тому