Новини

Садового запитали прямо: Львів – український чи польський?

На тлі останнього загострення українсько-польських відносин від міського голови Львова Андрія Садового вимагають дати відповідь на питання «Чиє місто Львів: українське чи польське». Відповідний депутатський запит на сесії Львівської міськради 16 листопада озвучив депутат УГП Тарас Чолій, передає кореспондент ІА ZIK.

Депутат нагадав, упродовж кільканадцяти днів ми знову спостерігаємо чергове загострення польсько-українських відносин, які з польського боку ґрунтуються на вже усталених стереотипах на кшталт «Волинської різні», «звірства» ОУН та УПА, «східних кресів» з особливим акцентом на Львові як «польському місті».

За словами Чолія, одним з яскравих індикаторів цієї ситуації є поведінка польського міністра закордонних справ Вітольда Ващиковського, який грубо нехтуючи дипломатичним протоколом, припустився кількох резонансних заяв. Зокрема, 5 листопада під час поїздки до Львова міністр демонстративно відмовився заходити до музею «Тюрма на Лонцького», через те, що йому не сподобалася табличка на вході, на якій поруч із радянською та нацистською згадується польська окупація у 1918 році. Вже після цього Ващиковський дав кілька інтерв’ю, згідно з якими Україна «використовує» Варшаву і «не хоче діалогу», а каменем спотикання є не лише історичні питання, а й «до певної міри» освіта та повернення польській громаді в Україні костелів та парафіяльних будинків.

Він вимагає від Садового як міського голови Львова дати чіткі відповіді на наступні питання і вжити усіх необхідних заходів:

«На яких підставах на території Личаківського цвинтаря, а саме на так званому «цвинтарі орлят» всупереч затвердженій проектній документації та вимогам ухвал Львівської міської ради монумент «5 невідомим, що загинули на Парсенківці» оздоблений мечем-щербецем? Нагадую, що меч-щербець є виразним імперським символом щодо історії українського народу й, вочевидь, скерований на розпалення міжнаціональної ненависті та ворожнечі. На яких підставах на «цвинтар орлят» без погодження з Державною міжвідомчою комісією в справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни й політичних репресій та депутатів Львівської міської ради у невідомий спосіб переміщено двох кам’яних левів, які мали первісний напис «Завжди вірні тобі, Польща»? І як Ви поясните офіційне повідомлення з цього приводу Міністерства культури та національної спадщини Польщі від 17.12.2015 р.: «Внаслідок багаторічних старань польській стороні вдалося здобути підтримку від влади Львова і завдяки співпраці з українською стороною левів удалося повернути на їхнє історичне місце». Вимагаємо вчинити усіх необхідних заходів щодо самовільного порушення чинного законодавства та погоджених проектів будівельних робіт території польських поховань 1918–1919 рр. на території ЛКП «Музей «Личаківський цвинтар» у м. Львові». «Пане міський голово, проявіть свою державницьку позиції, особливо з огляду на те, що наступного року ми будемо святкувати сторіччя з дня Листопадового чину, створення Західно-Української народної республіки та Української Галицької армії. Бо виглядає на те, що тодішні супротивники українського здвигу набагато виразніше та краще присутні в сучасному образі Льовова, аніж герої українських визвольних змагань. І діями, а словами, дайте відповідь на питання «Чиє місто Львів?», – звернувся Чолій до Садового, якого у сесійній залі не було.

Він зазначив, що наша влада не зверталася листами до Польщі через руйнування військових поховань на території Польщі.

«У Львові їхні поховання виглядають ідеально, натомість у Польщі не думають вшановувати наших героїв. Ми хочемо рівних стосунків», – наголосив Чолій.

 

Коментарі

Олег Довганик

Recent Posts

У Львові відбудеться Міжнародний конгрес з ветеринарної медицини

Серед гостей та доповідачів конгресу – відомий британський ветеринар, доктор Скот Міллер, який займається телевізійною…

22 хв. тому

У Львові засуджено трьох колаборантів

Мова йде про 69 пожежно-рятувальну частину державної бюджетної установи «Пожежно-рятувальний загін міста Волноваха

35 хв. тому

Повістки зможуть формуватися засобами реєстру «Оберіг»

Витрачати час на ручне заповнення повісток ТЦК не буде потреби

1 годину тому