Розуміння різних типів ордерів на криптобіржі

Новини 26 Травня, 2023 257

Коли йдеться про обмін криптовалют на біржі мається на увазі, що доведеться мати справу з ордерами. Їх існує чимало: на сучасних біржах зустрічаються різні типи ордерів. Спочатку це може здаватися складним завданням. Не дивно, що численні види ордерів приголомшують, особливо новачків у криптовалютній сфері. Але розібратися у кожному важливо. Знання того, як працюють ці інструменти, допоможе кожному користувачеві зрозуміти специфіку різних типів ф’ючерсних ордерів. А значить зробить торгівлю на біржі більш ефективною, покращить стратегію.

Основних типів ордерів два. Однак у всьому розберемося докладніше. Спочатку варто дізнатися, загалом – що таке ордер

Ордер на криптовалютних біржах: роз’яснення терміну

Ордер, заявка – наказ на виконання торгової операції. Навіщо він потрібний? Іншими словами, брокеру заявляють про бажання купити/продати активи.

Ордер цеособисте замовлення покупця на купівлю чи продаж крипти. Українські біржі криптовалют можуть виставляти кожну монету/актив у парі із певним активом. У парі – значить монету можна купити за актив чи валюту, що є у парі. Аналогічно і продати. Завдяки таким операціям і здійснюються торги на біржі.

Технічно ордер у трейдингу – це команда на графіку котирувань, де учасники задають параметри угоди: дію, суму, обмеження. Таким чином працюють всі види біржі.

Види ордерів: які бувають

Ордери поділяються на два основні типи: ринковий та відкладений. Крім них існують ордери:

  • «Стоп Лосс»;
  • «Тейк Профіт».

Визначити тип ордера зовсім не складно. Для цього необхідно запам’ятати, що тип ордера завжди визначається по відношенню до поточної ціни на момент його виставлення.

Відкладений ордер (його ще називають відкритий) популярний як робоче замовлення. Це ордер, який буде виконаний у певний час за дотримання певних ринкових умов. Зрештою, він може бути скасований або прострочений трейдером.

Типи відкладених ордерів:

  • Sell Limit – на продаж за ціною, вищою за поточну ринкову ціну.
  • Buy Limit – на покупку за вартістю, нижчою від поточної ринкової ціни.
  • Sell ​​Stop – на продаж за ціною, нижчою за поточну ринкову вартість.

Стоп ордери працюють наступним чином. Якщо він на продажу, то як правило, використовується для обмеження збитків або захисту прибутку довгої позиції по акціях. Стоп-ордер на покупку завжди вводиться з ціною, що перевищує ринкову.

Про стоп-ордери: коли використовують

Бажання захиститися від великих збитків по угоді – найімовірніша передумова використання стоп-ордера. Ринок криптовалют надзвичайно волатильний. Тому, коли відбуваються несподівані зміни, коливання, капітуляції на ринку, тощо, ф’ючерсному трейдеру дуже важливо бути готовим до такого сценарію. І найкращий спосіб підготуватися – розмістити стоп-ордери.

Ці ордери не лише захищають трейдерів від подальших збитків у моменти капітуляції. Вони також можуть допомогти їм відстежувати діапазон цін на криптовалюти. Установка стоп-ордерів допомагає визначити момент виходу з угоди та позбавляє трейдера стресу. Встановлюючи стоп-ордер за ціною, яка є для нього задовільною, трейдер може бути впевнений, що не втратить кошти понад цей ліміт.

Криптовалютні біржі: які ордери рухають ринок

Ринковий ордер – це ордер на купівлю/продаж за ціною попиту чи пропозиції на ринку. Це розпорядження про негайну купівлю або продаж активу за поточною ринковою ціною. На відміну від лімітного: коли розпорядження про купівлю або продаж дається при досягненні кращої або зазначеної вартості.

Ринковий ордер збільшує шанс і швидкість виконання, але на відміну від лімітного, не забезпечує захист від нестійкості цін і може бути виконаний за нижчою/високою ціною, ніж бід/аск, що відображається.

Отже, головна різниця між ринковим ордером і відкладеним – у ціні виконання. Market-ордер виконується за цінами, розміщеними у поточній біржовій склянці (на покупку – за цінами Ask, на продаж – за цінами Bid). Відкладений ордер буде виконаний за вказаною ціною або краще/гірше (залежно від типу ордера).

Що стосується відповіді на питання – які ордери криптовалютна біржа виконує найшвидше. Наприклад, коли йдеться про WhiteBIT (одну з найбільших європейських), відповідь буде така. Це Market Order, MKT (ринковий ордер). Він виконується за поточною ціною (Current Price, CP), що діє на ринку на момент розміщення заявки. В результаті виконання ордера відбувається практично одразу.

Види ордерів: у чому відмінності Take Profit від Stop Limit

Головна відмінність полягає в тому, що якщо стоп лосс встановлюють на кілька пунктів далі за рівень, то тейк профіт, навпаки, повинен стояти на кілька пунктів ближче. Таким чином, трейдер отримає прибуток, навіть якщо вартість відскочить від рівня та розгорнеться у зворотному напрямку.

Як працюють ордери на WhiteBIT

Ордер буде виконаний при досягненні ринковою ціною вказаної лімітної ціни (або кращої). Лімітні ордери можна використовувати для того, щоб купити або продати актив за нижчою або високою ціною, ніж поточна ціна на ринку.

Як правило, лімітні ордери діють терміном до трьох місяців. Необхідно уважно стежити за ринком, оскільки його волатильність може призвести до купівлі або продажу активу за менш привабливою ціною. Наприклад (як інформують обмінники криптовалют), ви розміщуєте лімітний ордер на продаж 10 BNB за ціною 600 доларів за поточною ринковою ціною 500 доларів за одиницю.

Щодо мінімального ордера на біржі. Номінальна вартість-мінімум кожного ордера повинна бути не меншою за порогове значення в один долар США. Якщо номінальна вартість ордера менша за встановлений поріг (один долар), ордер буде відхилений.

Висновок: ордери на криптовалютних біржах

Незалежно від того, новачок ви або маєте багаторічний досвід у торгівлі ф’ючерсами на криптовалюту, ви повинні розумітися на її ключових поняттях. Важливо вміти застосовувати все на практиці. Для ефективного виконання угод та мінімізації втрат кожен трейдер може використовувати декілька механізмів.

Який би метод торгівлі ви не вибрали, головне – добре розібратися в кожному її типі та грамотно використати його для досягнення своєї мети. Вміння володіти всіма типами ордерів життєво важливе для хорошої торгівлі.

А якщо потрібен обмінник криптовалют, то на WhiteBIT переходять на вкладку «Торгівля», обирають «Швидкий обмін», валюту, яку треба обміняти та отримати. Заповнюють поле «Віддаю», тоді «Отримую» заповнюється автоматично: ця сума буде у користувача на гаманці (за мінусом комісії).

Коментарі

Позначки: