Рада розгляне створення казначейського пенсійного плану

Новини 31 Жовтня, 2022 83

Комітет ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів обговорив доцільність включення до порядку денного сесії проекту Закону України «Про казначейський пенсійний план» (№ 7722) і вирішив доопрацювати цю законодавчу ініціативу.

Про це повідомив нардеп, голова Батьківщини Львівщини Михайло Цимбалюк, пише Четверта студія.

У Пояснювальній записці зазначено «законопроект розроблено з метою трансформації системи пенсійного забезпечення громадян шляхом створення додаткової опори – добровільної накопичувальної системи».

Так, у проекті Закону зазначено, що Кабінету Міністрів України потрібно забезпечити фінансування матеріально-технічного забезпечення ведення казначейського пенсійного плану до початку накопичувальних внесків. Крім того законопроектом передбачено додаткові функції Державної казначейської служби та адміністратора-центрального органу виконавчої влади. Розрахунку цих видатків до законопроекту не надано.

Законопроектом передбачено:

– джерелом надходжень пенсійних активів є внески громадян та інвестиційний дохід;

– пенсійні активи будуть використовуватися на:

пенсійні виплати громадянам;

оплати витрат адміністратора (центральний орган виконавчої влади, який відповідає за формування та реалізацію державної політики у сфері цифровізації, відкритих даних, національних електронних інформаційних ресурсів, інтероперабельності, впровадження електронних послуг та розвиток цифрової грамотності громадян);

оплати обов’язкових платежів та послуг, які надаються третіми особами, пов’язаних з володінням, користуванням та розпорядженням пенсійними активами, в тому числі проведенням операцій з ними (послуги інвестиційних фірм, послуги депозитарних установ, банків, витрати на перереєстрацію прав власності на пенсійні активи, судові збори та оплата адвокатських послуг тощо).

При цьому у законопроекті не передбачено:

– що інвестиційний дохід повинен складати не менше індексу інфляції за всі роки та додатково на зазначені адміністративні видатки, щоб не втрачалася купівельна спроможності таких коштів при отриманні пенсії;

– що означають обов’язкові платежі та послуги, які надаються третіми особами.

Коментарі

Позначки: ,