Новини

Рада готується встановити пенсії за особливі заслуги перед Україною (ВІДЕО)

4 листопада цього року законопроект №8032 прийнято в першому читанні за основу із скороченням терміну подання поправок і пропозицій наполовину. Нині на Комітеті ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провели робочу групу з опрацювання отриманих правок до проекту Закону.

Про це повідомив нардеп Михайло Цимбалюк, пише Четверта студія.

Так, Законопроектом пропонується встановити пенсії за особливі заслуги перед Україною особам, які відповідно до Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті» мають статус борців за незалежність України у ХХ столітті та відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років» зазнали репресій за політичними або релігійними мотивами у формі позбавлення волі (ув’язнення) або примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу і реабілітовані у встановленому законом порядку.

Верховна Рада України підтримала авторів законопроекту у необхідності забезпечити більш справедливе становище тих борців за незалежність, які в часи комуністичного режиму були позбавлені волі. В часи СРСР, навіть вийшовши з місць позбавлення волі, вони часто не могли отримати гідної роботи й зарплати, і, як наслідок, мають на сьогоднішній день низькі пенсії.

Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту, кількість людей, які підпадають під визначені проектом акту критерії, обчислюється максимум кількома сотнями громадян. Водночас через поважний вік чисельність відповідної категорії борців за незалежність України з кожним роком, місяцем зменшується.

Коментарі

Олег Довганик