Новини

Рада дозволила екстрене використання COVID-вакцин, які не пройшли всі стадії випробувань

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт, яким дозволяється реєструвати вакцини проти коронавірусу COVID-19 до завершення клінічних досліджень.

Як пише “Четверта студія”, про це повідомляє кореспондент Букв.

За проєкт закону № 4613 проголосували 280 народних депутатів.

Як пояснював один із авторів законопроєкту, голова комітету ВР з питань здоров’я нації Михайло Радуцький, на сьогодні “жодна вакцина проти СOVID-19 не пройшла повний цикл випробувань”.

“Щеплення в ЄС, США та інших країнах розпочались в режимі екстреного використання (emergency use). Українське законодавство не передбачає такого режиму. Тому для реєстрації вакцин у нашій країні виникла потреба законодавчих змін”, – зазначав Радуцький.

За його словами, завдяки законопроєкту № 4613 “Україна зможе використовувати вакцини Pfizer/BioNTech, Sinovac Biotech, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca”.

Законопроєкт надає Уряду право реєструвати вакцини для використання за наступних умов:

• Є дані про успішне проведення доклінічних випробувань.

• Клінічні дослідження проводилися з дозволу відповідних компетентних органів США, Великої Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Китаю, Ізраїлю, Індії або Європейського Союзу, або ж лікарський засіб має перекваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров’я. Спочатку в списку були Мексика і Бразилія, але при розгляді законопроєкту на профільному комітеті ці країни виключили.

• Відома потенційна користь лікарського засобу.

• Не існує адекватної, схваленої і доступної альтернативи.

Відповідно до законопроєкту, за наявності цих обставин вакцина може бути зареєстрована для екстреного медичного застосування на один рік (за процедурою прискореної держреєстрації) з можливістю продовження ще на рік.

Варто зазначити, що під час доопрацювання законопроєкту до другого читання профільний комітет Верховної Ради підтримав правку про заборону на використання в Україні російської вакцини проти коронавірусу COVID-19 (“Sputnik V”).

Коментарі

Кенцало Юра

Share
Published by
Кенцало Юра

Recent Posts

Премії та надбавки чиновникам скасують. Гроші підуть на ЗСУ

Чиновники Садового роками нараховують собі космічні премії

19 години тому

Рада дозволила надалі виловлювати людей на вулицях

Продовжила дію воєнного стану

20 години тому

Тимошенко доручила Цимбалюку вивести зі сплячки партійців Львівщини

Лідерка Батьківщини під час війни активізувала політичну діяльність

21 годину тому