Новини

Приміські громади Львова вимагають утворення Винниківської, Брюховицької, Дублянської територіальних громад

Приміські громади Львова вимагають від голови Львівської ОДА  розробити та подати на затвердження Кабінету Міністрів України зміни до Перспективного плану формування громад Львівської області, якими врахувати результати реального громадського обговорення та реальну позиції територіальних громад області щодо формування та об’єднання територій громад, зокрема передбачити утворення Винниківської, Брюховицької, Дублянської, територіальних громад.

Як пише “Четверта студія”, про це йдеться в оприлюдненому зверненні приміських громад Львова до голови Львіської обласної державної адміністрації Максима Козицького, яке оприлюднив на своїй сторінці у ФБ міський голова Винник Володимир Квурт.

Звернення наводимо повнотекстово:

Щодо необхідності негайного внесення змін до Перспективного плану формування громад Львівської області.

27 травня 2020 року Кабінетом Міністрів України затверджено Перспективний план формування територій громад Львівської області, розроблений Львівською обласною державною адміністрацією. Перспективний план розроблено Львівською обласною державною адміністрацією з грубими порушеннями Конституції України, міжнародних актів щодо місцевого самоврядування, без проведення його належного громадського обговорення, та без дотримання Методики формування спроможних територіальних громад.

Проте, позиція мешканців багатьох населених пунктів була проігнорована, і розробленим під Вашим керівництвом Перспективний планом передбачено насильницьке: включення цих населених пунктів до об’єднаних територіальних громад. Зокрема місто Винники, місто Дубляни, селище Брюховичі, село Рясне-Руське, село Гряда, село Малехів, село Бірки висловились проти об’єднання у Львівську територіальну громаду, а села Домажир та Ясниська проти об’єднання у Івано-Франківську територіальну громаду.

Конституцією України (стаття 140), передбачено можливість лише добровільного об’єднання жителів кількох сіл в одну територіальну громаду. Примусове об’єднання територіальних громад не відповідає Конституції України.

Статтею 5 Європейської хартії місцевого самоврядування передбачено охорону територіальних кордонів органів місцевого самоврядування. Зміни територіальних кордонів органів місцевого самоврядування не можуть здійснюватися без попереднього з’ясування думки відповідних місцевих громад, можливо шляхом проведення референдуму, якщо це дозволяється законом.

Всупереч положенням зазначених: нормативних актів, під час розроблення та затвердження цього Перспективного плану формування громад Львівської області було повністю проігноровано позицію мешканців територіальних громад, та відповідні звернення сільських, селищних та міських рад, які заперечували проти прийняття Перспективного плану в такій редакції.

Затвердженням Перспективного плану фактично продовжується реалізація наміру насильно приєднати ряд сіл, селищ та міст до складу Львова та інших територіальних громад, всупереч ясно вираженій волі мешканців цих населених пунктів. При цьому, як до Львівської обласної державної адміністрації так і до Кабінету Міністрів України, було доведено чітку позицію мешканців про небажання об’єднуватись із Львовом, та про прийняті місцевими радами рішення про створення самостійних Винниківської, Брюховицької та Дублянської територіальних громад.

На підтримку своєї позиції, мешканці наших громад протестуючи проти розробленого проекту Перспективного плану Львівської області, виходили на мітинги, перекривали дороги, скликали та проводили збори громадян, на яких вкотре і вкотре заявляли про свою позицію. Однак, при розробці та затвердженні Перспективного плану формування територій громад Львівської області позиція територіальних громад не була врахована.

На сьогоднішній день жителі обурені повним ігноруванням їхньої думки та прийняття таких далекосяжних щодо них рішень, всупереч висловленій ними позиції. Мешканці наших сіл налаштовані рішуче захищати свої права всіма законними методами, не виключаючи масових протестів, бойкотів, безстрокових акцій, оголошення голодування.

Ініціативні групи мешканців наших громад вимагають призначення та проведення місцевого референдуму з цього питання. Жителі відверто розчаровані повним нехтуванням їхньої думки, зневажливою позицією представників влади, які замість того щоб почути думку громадян, та відстоювати їх інтереси, чинять навпаки.

Враховуючи викладене, з метою запобігання підвищенню соціального напруження на території області, недопущення громадянської кризи,

Вимагаємо: Негайно розробити та подати на затвердження Кабінету Міністрів України зміни до Перспективного плану формування громад Львівської області, якими врахувати результати реального громадського обговорення та реальну позиції територіальних громад області щодо формування та об’єднання територій громад, зокрема передбачити утворення Винниківської, Брюховицької, Дублянської, територіальних громад.

Селищний голова смт. Брюховичі Володимир Доманський
Міський голова м. Дубляни Василь Попович
Сільський голова с. Гряда Михайло Василина
Депутат Домажирської сільської ради Володимир Наконечний
Сільський голова с. Бірки Володимир Кульчицький
Сільський голова с. Малехів Володимир Сеньковський
Сільський голова с. Грибовичі Ігор Питель
Сільський голова с. Рясне-Руське Емілія Смокоровська
Міський голова м. Винники Володимир Квурт”.

Фото: ФБ/Володимир Квурт
Фото: ФБ/Володимир Квурт

Коментарі

Ольга Корнієнко

Share
Published by
Ольга Корнієнко

Recent Posts

«Домівку врятованих тварин» у Львові закривають: причина

Центри порятунку тварин припиняють свою діяльність

7 години тому

Львівська облрада до Дня Європи організувала квест

у Почесному консульстві Нідерландів команда мала зробити якомога більше паперових тюльпанів, біля Почесного консульства Франції…

7 години тому

На трасі з Польщею п’яний водій вчинив ДТП

Нетверезому водію, що спричинив ДТП на автодорозі «Львів-Шегині», обрано запобіжний захід

9 години тому

На Львівщині повідомлено про підозру начальнику кар’єру

Незаконний видобуток піску

9 години тому

Офіційно відкрито 5 хвилю стажування молоді у Львівській ОВА

Впродовж наступних 3 місяців стажери здобуватимуть новий практичний досвід, знання і навички, необхідні для роботи…

13 години тому