Проросійську викладачку Євгенію Більченко звільнили з університету Драгоманова (ВІДЕО)

Новини 21 Липня, 2021 3 025

Євгенія Більченко

Професорка кафедри культурології та філософської антропології Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Євгенія Більченко заявила про своє звільнення. Раніше вона назвала мовний закон в Україні «фашистським», а країну ㅡ «американською колонією».

Про своє звільнення Євгенія Більченко написала у Facebook пише “Четверта студія” з посиланням на Громадське.

У своєму дописі вона заявила, що для цього керівництво закладу нібито ліквідувало цілу кафедру. Окрім того, вона зазначила, що посідає перше місце у рейтингу викладачів своєї кафедри.

«Не змогли нічого довести: ні профнепридатність, ні аморальний вчинок ㅡ нічого з того, що закидали. За час відсторонення від педагогічної роботи я зайнялася науковою так щільно, що це видно з мого рейтингу […] У мене не просто перше місце, а перше місце з немислимим відривом. Про це в університеті всі знають», ㅡ пише Більченко.

Що передувало?

Після посилення дії закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» Євгенія Більченко у дописі в Facebook назвала його «черговим опухлим лімфовузлом у тілі онкохворої американської колонії».

«Хтось з постмодерною іронією говорить: “Яка різниця, яка мова?” […] Мова тут ㅡ ні до чого. За зовнішнім маркером знаковою сфери ховається щось більш глибинне і страшне. Це ㅡ глибше мовних норм і страшніше вуличного побиття. Ім’я йому ㅡ “звичайний фашизм”», ㅡ писала Більченко.

Окрім того, викладачка називає себе представницею «російської цивілізації» і заявляє про «націоналістичну цензуру» і «ксенофобію щодо власного населення» в Україні. Також вона написала, що зараз «свідомо переходить у сфері обслуговування на російську».

Після шквалу критики в соцмережах викладачка записала відеозвернення до президента Володимира Зеленського і заявила, що її «переслідують за політичною і національною ознакою за вільне вираження своєї думки».

В педуніверситеті Драгоманова назвали такі заяви викладачки неприпустимими і неприйнятними висловлюваннями проти української мови, українських громадян та України. Викладачку відсторонили від занять, однак із вишу не звільнили. Натомість порадили зосередитися на науковій та навчально-методичній діяльності.

Коментарі

Позначки: ,