Новини

Продюсер студії звукозапису, де колись створював свої пісні Скрябін, претендує на авторство пісень (ВІДЕО)

Ольга Кузьменко — мама засновника гурту “Скрябін” заявила про намагання викрасти авторські права на пісні та відео Кузьми. Таке відеозвернення опублікували на Facebook сторінці гурту.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

Мова йде про блокування Youtube-каналу Кузьма Скрябін. Компанія MOON Recors поскаржилась на 38 відео, які через це були тимчасово заблоковані. За словами продюсера Андрія Пасічника, так він захищав права авторів та колишніх учасників гурту.

Що говорить Андрій Пасічник

“Гурт Скрябін це не один Андрій Кузьменко, якого ми всі пам’ятаємо і любимо. А це і музиканти. До того ж є два склади гурту, один проіснував до 90-х і другий, який працює і сьогодні, з різними вокалістами. Як із першим складом, так і з другим у компанії був контракт. Всі авторські суміжні права передані MOON Records. Ми керуємо цими правами і захищаємо авторів і виконавців”.

“Все роялті за реалізацію контенту групи “Скрябін” має розподілятись справедливо. Все що належить безумовно має бути направлено спадкоємцям, всі інші гроші мають отримати автори і виконавці, учасники гурту Скрябін”.

Також Андрій Пасічник розповів, що їхня компанія проявила милосердя та розблокувала Youtube-канал. Ольга Кузьменко розповіла, що відео стали доступні після апеляції у службу підтримку платформи.

Що каже Ольга Кузьменко

“Я знайома з Андрієм Пасічником з 2015 року. Він вже тоді пробував робити такі маніпуляції з Андрієвими правами. Він починав працювати з артистами, коли авторські права ще були у зародку, роби що хочеш і все буде правильно. Андрій записувався у нього і багато договорів про суміжні права були попідписувані. І у 2015, коли ми всі були прибиті горем, він починав робити певні свої маніпуляції.”

“Він звернувся до учасників старого “Скрябіна, які у 2004 році були вигнані за профнепридатність. І розказав їм, що ті пісні, які створили до 2004 року (там було десь 60 пісень написаних всяких, там і серйозні були і “Тато хворий” таке от). То вони хочуть не свої пісеньки, що вони там якось долучились, вони хочуть ділити всі 60 пісень, які написані Андрієм. І “Птахи” і “Пінгвіна”, тобто все те, що стало хітами.”

“Коли це все сталося, попросила Світлана (ред, — дружина Андрія Кузьменка) їх прибути, отих зі старого “Скрябіна”, щоб сказати на які вони… Вони щось вони там писали, якийсь там “Молотов”, “Тато хворий”. На що вони могли претендувати. Вони не прийшли. Вони не прийшли на зустріч, тобто вони ні на що не претендували”.

Вирішення ситуації Ольга Кузьменко планує через суд, вони вже подали позов проти Андрія Пасічника. Авторські права належать дружині музиканта Світлані Бабійчук. Сім’я має документальне підтвердження, що пісні “Скрябіна” написав Андрій Кузьменко. Андрій Пасічник також розповів, що планує відстоювати свої права у суді.

Ганна Лимбак працює у юридичній компанії, що займається правом інтелектуальної власності.

“Андрій Пасічник є продюсером, він не є первісним автором, а є похідним. Йому потрібно довести підставу на якій він здобув майнові права на аудіовізуальний твір. Такою підставою є авторський договір про передачу майнових прав. Тобто в судовому провадженні слід буде надати всі договори, а такі договори створюються окремо для кожного аудіовізуального твору. В цих договорах має бути чітко прописано, які саме майнові права передаються продюсеру. Також у цій ситуації поширюється позовна давність загальна, строком 3 роки з моменту, коли особа дізналася, що її права порушують. Тобто, якщо термін буде перевищено, то суд не прийме такої заяви.”

“Іншій людині, яка заперечує авторське право потрібно довести, що вони разом з тією особою творчими зусиллями створили твір. І це має бути власне творчий процес, тобто складання музики, пісень. Це не можуть бути ідеї або технічна підтримка. Також довести співавторство можна, надаючи первісні примірники пісень, якісь демки, тобто те що підтверджує, що він брав участь у створенні твору.”

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик