Новини

Президент підписав закони, якими запускається медична реформа

Президент Петро Порошенко підписав закони України “Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів” та “Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як відомо, 19 жовтня Верховна Рада ухвалила закон “Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів”, який стане базою для проведення медичної реформи в Україні. Згідно з законом держава гарантує оплату громадянам медичних послуг та лікарських засобів за рахунок державного бюджету, відповідно до встановленого тарифу.

Право на гарантії, незалежно від будь-яких додаткових критеріїв, мають: всі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території України (крім тих, що не є платниками податків в Україні), та особи, яких у встановленому порядку визнано біженцями чи такими, що потребують додаткового захисту.

Новий механізм фінансування буде запроваджуватися поступово: у 2018 році на оплату медичних послуг за кожного конкретного пацієнта перейде первинна ланка медичної допомоги. Протягом 2019-2020 років планується здійснити перехід на нову систему фінансування вторинної та третинної (спеціалізованої) медичної допомоги.

14 листопада Верховна Рада прийняла закон “Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості”, який сприятиме забезпеченню максимальної доступності медичного обслуговування, територіального наближення та сучасного матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров’я у сільській місцевості.

Документ передбачає укомплектування сільських закладів охорони здоров’я необхідним обладнанням і лікарськими засобами, що необхідні для надання первинної медичної допомоги, а також створення належної інфраструктури на селі.

Закон було підтримано в редакції профільного комітету, враховуючи, зокрема, поправку №110. Згідно з цією поправкою, медична допомога із застосуванням телемедицини передбачає можливість надання пацієнту медичних послуг з консультування, діагностики, лікування з використанням засобів дистанційного зв’язку у вигляді обміну інформацією в електронній формі, у тому числі шляхом передачі електронних повідомлень, проведення відеоконференцій (далі – телемедичні послуги).

Телемедичні послуги надаються з метою забезпечення пацієнту вчасного доступу до медичної допомоги належної якості, в тому числі коли відстань є критичним чинником її надання.

При проведенні телемедичних консультацій, консиліумів, телеметрії, домашнього телеконсультування, виконання маніпуляцій та операцій за допомогою електронних та програмних засобів може проводитися запис у тому числі аудіо, відео, а також запис інших параметрів медичного обладнання в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Порядок надання телемедичних послуг визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

У Львові поліцейському хотіли дати рекордно малий хабар

Хабар поліцейському, зберігання психотропів та крадіжки з супермаркетів – чоловіку винесено вирок

2 години тому

У Львові суд оштрафував священника УПЦ МП

роздавав проросійські книжки

3 години тому

На Львівщині сплатили понад 9 млн грн збору за паркування

Ставка збору та порядок сплати збору до бюджету встановлюються відповідною сільською, селищною, міською радою

3 години тому

Лазановський записав дуетну пісню з військовим

Олександр служив добровольцем у 57-ій бригаді з 2022-го року. Хлопець воював на території Херсонщини, де…

4 години тому

Забив до смерті свою матір – львів’янина взяли під варту

За клопотанням прокурора підозрюваному обрано найсуворіший запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права…

4 години тому