Новини

Посол Польщі не бачить кризи в українсько-польських відносинах

Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Україні Ян Пекло вважає, що між Україною і Польщею існує динамічне економічне і військове співробітництво, водночас історичний діалог зараз переживає не найкращу фазу. Про це він заявив в інтерв’ю виданню “Ділова столиця”.

“Не думаю, що стан українсько-польських відносин нині – це трагедія. В історії наших відносин спостерігається якась циклічність: в якийсь період вони поліпшуються, а в якийсь можуть погіршуватися. Це як між сусідами: посварилися-помирилися. Попри не найлегшу фазу у наших відносинах, більш як мільйон українських громадян працюють і навчаються в Польщі, та обидві сторони задоволено… Тому між нами існує досить динамічний зв’язок, який не так просто зіпсувати”, – сказав Пекло.

Він також зазначив, що між нашими державами ведеться військова співпраця і активні економічні контакти, у тому числі між містами та регіонами. За словами дипломата, є нові інвестиції, польська сторона також виділила 100 млн євро кредиту на прикордонну інфраструктуру.

“Тому я б не говорив про найгіршу кризу або крах польсько-українських відносин. Але треба визнати, що наш історичний діалог зараз переживає не найкращу фазу”, – констатував Пекло.

У цьому контексті він нагадав, що все почалося з квітневого демонтажу членами польських громадських організацій нелегального пам’ятника бійцям ОУН-УПА на цвинтарі в селі Грушовиці у Перемишлянському повіті Підкарпатського воєводства Польщі.

Посол визнав, що це було зроблено “скандальним способом”, а потім була реакція з боку України – відкликано дозвіл, раніше виданий польським історикам на проведення пошукових робіт та ексгумації на Волині.

“З цього часу проблема почала наростати як сніговий ком і дійшла до політичного рівня. Якщо чесно, то і з польського, і з українського боку є маргінальні групи корисних (для Росії) ідіотів, які хочуть зіпсувати наші добросусідські відносини. І, на жаль, вони дійшли до мейнстриму… Але я думаю, що зустріч президентів Польщі і України, запланована на 13 грудня у Харкові, все-таки відбудеться. І я вважаю, що нам слід відокремити питання економіки, культури та інші від історичного діалогу”,  – зазначив дипломат.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

31 хв. тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

48 хв. тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

1 годину тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

5 години тому