Новини

Порошенко запевнив у відсутності тиску на парафіян, які захочуть залишитись в єдності з РПЦ

Президент України Петро Порошенко запевнив у відсутності тиску на парафіян, які захочуть залишитись в єдності з Російською православною церквою.

Як передає УНІАН, про це він повідомив під час подячного молебню у Свято-Покровському кафедральному соборі у місті Рівне з нагоди отримання томосу про автокефалію та утворення Православної церкви України.

«Велика кількість парафій приймає рішення щодо приєднання до нашої церкви. Наголошую – не було і не буде ніякого тиску з боку держави, бо це парафіяни мають прийняти рішення, де їм більше до вподоби», – заявив Порошенко.

«Якщо священик визнає, що українська земля є канонічною територію РПЦ і парафіяни з цим погоджуються – це їх вибір, якщо парафіяни молилися за незалежність, за волю України – це буде також їх вибір», – додав президент.

При цьому Порошенко заявив, що не має жодного сумніву, що процес переходу з колишньої Української православної церкви Московського патриархату до Православної церкви України буде продовжуватись.

15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

6 січня у соборі святого Георгія у Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

 

Коментарі

Ольга Корнієнко