Порошенко про оборудки в оборонній сфері: «Ні прізвища, ні посади нікого не врятують від відповідальності»

Новини 28 Лютого, 2019 114

Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко прокоментував розслідування проекту «Наші гроші з Денисом Бігусом» щодо масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонній сфері, заявивши, що «ні прізвища, ні посади нікого не врятують, і винні будуть притягнуті до відповідальності».

Як повідомляє прес-служба глави держави, так під час регіональної поїздки Глава держави прокоментував журналістам останні події довкола  «Укроборонпрому».

«Армія це є найбільша цінність України. Армія створювалась зусиллями мільйонів українців, які віддавали останнє. Армія є гордістю України. Як Верховний Головнокомандувач армію буду захищати», – підкреслив Президент.

«Якщо факти підтвердяться, то, безумовно, ні прізвища, ні посади нікого не врятують. Щойно з’явилася інформація мною було підписано розпорядження про відсторонення і звернення до правоохоронних органів», – наголосив Петро Порошенко.

Він додав, що за його інформацією, розслідування щодо зазначеної інформації проводиться в Генпрокуратурі, НАБУ і САП.

«Зараз за підсумками програми порушена ще одна кримінальна справа. Наголошую, по завершенню розслідування винні будуть притягнуті до відповідальності, якщо факти підтвердяться», – сказав Президент.

Як повідомлялося, 25 лютого проект «Наші гроші з Денисом Бігусом» оприлюднив розслідування, в якому стверджується, що син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

Стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, накручувалися в рази. Цей ”товар” за змовою з керівництвом ”Укроборонпрому” продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від ”Укроборонпрому” щонайменше 250 млн грн.

Олега Гладковського журналісти називають другом Порошенка і ”смотрящим за оборонкою”.

26 лютого президент відсторонив Гладковського від виконання обов`язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування.

Прес-секретар Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ольга Постолюк повідомила, що САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених у програмі ”Наші гроші” фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері за попередньою правовою кваліфікацією – ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою).

27 лютого генпрокурор Юрій Луценко заявив, що ГПУ розслідує оприлюднені у ЗМІ оборудки в оборонній сфері з 2017, а НАБУ – з 2016 року.

За його словами, встановлена сума збитків, завданих держбюджету, від оборудок в оборонній сфері, про які йдеться в розслідуванні проекту «Наші гроші з Денисом Бігусом», становить 22 млн грн.

Також Луценко підтвердив, що підприємства ОПК, в тому числі «Кузня на Рибальському», отримували деталі для ремонту військової техніки контрабандою з Росії.

 

Коментарі

Позначки: , , ,