Політики, які оскаржують закон про українську мову, служать Росії, – Княжицький

Новини 09 Липня, 2020 346

Микола Княжицький. Фото 4studio

Українські політики, які оскаржують відповідність Конституції України закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», діють у відповідності до концепції Путіна про те, що української мови не існує.

Про це в інтерв’ю журналістам сказав народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький, пише “Четверта студія” з посиланням на прес-службу політсили.

Він зауважив, що судді Конституційного суду як правило мають різні позиції з предмету того чи іншого подання, отже прогнозувати яким може бути рішення щодо закону про мову зараз складно.

«Скажу щиро, мені соромно, що мені доводиться в українській державі ходити в суд, щоб захищати статус державної мови. І для мене це звичайно виглядає абсурдом. Уявіть собі, що в Польщі, Ізраїлі, Угорщині, Франції Конституційний суд розпочав би провадження про те чи має чи не має ця мова використовуватися в тих чи інших сферах. Очевидно, це складно собі уявити», – підкреслив Княжицький

Водночас він висловив сподівання на позитивне вирішення цього питання.

Княжицький зазначив, що депутати, які звернулися в Конституційний суд з поданням аргументували свою позицію, посилаючись на неіснуючі статті відповідного закону, наприклад, що друковані газети, які видаються іншою мовою, мають друкувати 50% тиражу українською мовою.

«Вони наводили статті закону, яких в законі взагалі не існує, і судді звернули на це увагу. Тобто це подання робилося абсолютно непрофесійно, лише для того щоб принизити українську мову», – наголосив представник «Європейської Солідарності».

«Жодних підстав говорити про те, що цей закон обмежує права якихось меншин немає. Цей закон про українську мову. Навпаки в ньому сказано, що уряд має підготувати закон про захист мов національних меншин і наскільки мені відомо уряд працює над цим законом», – наголосив він.

«Політики, які беруть в цьому участь вони служать не українському народові, вони служать російській федерації. Тому що це ідея Путіна, яка полягала в тому, що української мови не існує», – сказав депутат.

За його словами, в українському суспільстві проблеми щодо української державної мови немає і це показують всі соціологічні опитування. «Справді є багато тих, кого називали або хто сам себе називає російськомовними українцями. Але вони українці. Вони розуміють чудово, що вони можливо недостатньо володіють українською мовою через те, що проводилася політика русифікації», – підкреслив Микола Княжицький.

Він також зауважив, що в законі передбачена державна програма підтримки української мови, створення центрів для тих, хто хоче вивчати українську мову, але уряд цього не виконує.

Коментарі

Позначки: , ,