Новини

Площу біля УКУ перейменували на честь Святої Софії Премудрості Божої (ФОТО)

Тепер частина вул. Хуторівка – від вул. Стрийської до просп. Червоної Калини, – матиме назву проспект святого Івана Павла ІІ, а студмістечко УКУ буде розташовуватися на площі Святої Софії Премудрості Божої. Саме у центрі університетського кампусу знаходиться церква Святої Софії – Премудрості Божої. 

Про це повідомляє прес-служба Львівської ОДА, пише “Четверта студія”.

Ініціативу Українського католицького університету щодо перейменування площі приурочили до 20-річчя візиту Папи Римського Івана Павла ІІ до Львова, яку відзначатимуть 23-27 червня 2021 року.

Відповідне рішення ухвалили депутати Львівської міської ради на сесії 20 травня 2021 року. Упродовж місяця Сихівська районна адміністрація має виготовити та встановити таблиці з новими назвами вулиці та площі.

Голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький привітав присутніх з урочистим перейменуванням площі та зазначив, що цілком логічно, аби площа студентського кампусу носила ім’я Софії – Премудрості Божої, адже саме за знанням і за мудрістю і йдуть молоді люди до Університету, до Бібліотеки Шептицького і до цього Храму.

“Цього тижня ми відзначаємо важливу, без перебільшення, історичну подію – 20 років тому Львів відвідав Папа Римський Іван Павло ІІ. Тоді, під час свого перебування у Львові, Папа освятив наріжний камінь під будівництво кампусу Українського католицького університету, а також комплексу Львівської духовної семінарії та Філософсько-богословського факультету.

Сьогодні Український Католицький Університет – це один із наймолодших, проте один з найдинамічніших і найперспективніших навчальних закладів України. Діти вступають сюди не тільки за наукою, а й за цінностями та ідеями, які ви генеруєте. Спільнота УКУ підтримала Революцію Гідності і однією з перших в Україні стала на захист європейського вибору”, – сказав голова Львівської ОДА.

У храмі Святої Софії-Премудрості Божої владика Борис Ґудзяк провів святкову загальноуніверситетську Літургію, після чого відбулося освячення площі з нагоди її перейменування.

Сьогодні на площі також презентують фотовиставку Інституту історії Церкви, присвячену 20-й річниці паломництва святого Івана Павла ІІ в Україну. Фотовиставка ілюструє взаємини між Іваном Павлом ІІ та українцями протягом його понтифікату.

Довідково:

У XVI ст. територія, яка нині розташовується близько від кампусу УКУ, називалася Софіївка. Назва походить від того, що  львівська патриціянка пані Софія Ганльова в честь смерті свого чоловіка побудувала костел, який тепер є церквою св. Софії на розі вулиць Ярославенка і Франка. Так територія довкола костелу отримала назву Софіївка, і, вочевидь, охоплювала нинішні межі кампусу УКУ, бо територія з такою назвою не має чітких меж.

Окрім того, у цій місцевості розташований університетський храм св. Софії – Премудрості Божої. У традиції львівських називництв декілька площ (пл. св. Теодора, св. Юра), носили чи носять імена тих святих, храми якої посвяти розташовані поруч.

Площу біля УКУ перейменували на честь Святої Софії Премудрості Божої. Фото: ЛОДА
Площу біля УКУ перейменували на честь Святої Софії Премудрості Божої. Фото: ЛОДА
Площу біля УКУ перейменували на честь Святої Софії Премудрості Божої. Фото: ЛОДА

Коментарі

Кенцало Юра

Recent Posts

Керівник фракції Порошенка у Львові вляпався у скандал

Заявив, що Нацгвардія не воює

1 день тому

Як виглядає Вовчанськ

Місто, як повідомляє один із поліцейських, що знаходяться там, знаходиться під постійним вогнем противника

1 день тому