Новини

Підозрюваний у замаху на кримінального авторитета під Львовом виявився співробітником ГУР МО

Один із підозрюваних у замаху на вбивство кримінального авторитета Джоні Балога, відомого також як «Джонік», працює в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України (ГУР МО). Інший спільник підозрюваного оголошений у міжнародний розшук.

Про це пише Четверта студія з посиланням на ВестНюз.

Згідно з ухвалою, оприлюдненою у вересні 2024 року в судовому реєстрі, правоохоронці підозрюють двох чоловіків у здійсненні замаху на життя Джоні Балога. Один із підозрюваних виконував роль кілера і, як з’ясувалося, є співробітником ГУР Міноборони. Другий підозрюваний допомагав у здійсненні злочину та наразі перебуває в міжнародному розшуку.

Зловмисники тривалий час стежили за Джоні Балогою, вивчали його маршрути, коло спілкування та автомобілі, якими він користується. Замах було здійснено 12 червня 2024 року. Підозрювані зустрілися на автозаправці та вирушили до будинку жертви. Один із чоловіків, який виконував роль кілера, планував розстріляти Балога, а потім втекти на мотоциклі, щоб приєднатися до свого спільника, який чекав його на Ford Transit Custom.

О 11:00 кілер побачив, як до будинку в Сокільниках під’їжджає автомобіль BMW X6, яким користувався Балог. Він вийшов на дорогу, підійшов до авто з водійського боку та зробив не менше 25 пострілів у жертву. Джоні Балог був доставлений до лікарні у критичному стані з численними пораненнями, включаючи пошкодження внутрішніх органів, переломи та внутрішню кровотечу. Замах на вбивство не було доведено до кінця через вчасне надання медичної допомоги.

Підозрюваний, який, за даними правоохоронців, виконував роль кілера, проживає у селі під Львовом і є співробітником ГУР МО. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю вийти із СІЗО під заставу в 2 млн грн, яку той сплатив. Прокурор подав апеляційну скаргу на ухвалу суду, вимагаючи тримання під вартою без права внесення застави. На думку прокурора, суддя не врахував «вагомості доказів, ризиків та ступінь суспільної небезпеки». Проте Львівський апеляційний суд залишив обраний раніше запобіжний захід без змін. Розслідування триває.

Хто такий Джоні Балог?

Джоні Балог, також відомий як «Джонік», є 44-річним громадянином Грузії, який має посвідку на постійне проживання в Україні до 2031 року. Балог придбав котедж у селищі Сокільники під Львовом близько року тому. 12 червня 2024 року, приблизно о 11:00, на нього було скоєно замах: невідомий обстріляв автомобіль BMW X6, за кермом якого був Балог, автоматною чергою через лобове скло.

На диво, Балог вижив, хоча отримав серйозні поранення грудної клітки та лівого передпліччя.  Також була версія, що авторитет загинув унаслідок нападу.

Джоні Балог відомий у певних колах як людина з кримінальним минулим. Він раніше притягувався до відповідальності за розбійний напад і розшукується Інтерполом за злочини, пов’язані з нелегальним виробництвом або транспортуванням сигарет, за ініціативою Франції. Хоча у минулому він мав репутацію кримінального авторитета, правоохоронці більше схильні вважати його людиною з кримінальним минулим, а не активним кримінальним лідером.

Попри своє минуле, Балог також займався легальним бізнесом, включаючи оренду житла та продаж м’яса. Однак слідчі не пов’язують замах на його життя з його легальною підприємницькою діяльністю.

Коментарі

Олег Довганик