Новини

Пацієнти, що не укладуть угод з лікарями, не будуть отримувати безкоштовну допомогу – МОЗ

Відповідно, поки людина не звернеться за первинною медичною допомогою, держава не оплачуватиме послуги, які не надаються. Після першого ж звернення та підписання декларації з лікарем, за пацієнта починає платити держава. Інформує прес-служба МОЗ.

«Підписуючи декларацію пацієнт повідомляє Національну службу здоров’я України про вибір лікаря первинної медичної допомоги. Саме тому цей документ так і називається – Декларація про вибір лікаря з надання первинної медичної допомоги, – йдеться у повідомленні. – На основні цієї інформації, занесеної в реєстр, НСЗУ обчислює кошти, які за контрактом має отримати медична практика, до якої прикріпився пацієнт».

У МОЗ нагадують, якщо лікар потрапив в ситуацію, де людина потребує екстренного втручання, він має це зробити незалежно від того, чи підписав пацієнт декларацію. З 2020 року, коли медична реформа повністю запрацює, лікар не зобов’язаний надавати послуги первинної медичної допомоги людині, яка відмовляється підписувати декларацію. Оскільки з 2020 року лікарі первинної допомоги будуть отримувати гроші тільки за пацієнтів, які обрали їх своїми лікарями і підписали декларації.

Пацієнт зможе за власний кошт купити у лікаря необхідні йому медичні послуги не підписуючи з ним декларацію. Це не є незаконним, але не регулюється державою і оцінка якості цих послуг залишиться поза системами державного контролю якості.

 

Коментарі

Олег Довганик