Новини

Окупанти на захоплених територіях борються з підручниками історії, Стусом і Бандерою

Російські окупанти на тимчасово захоплених територіях України вилучають з бібліотек і знищують шкільні підручники з історії книги, а також книги про Василя Стуса й Симона Петлюру.

Про це інформує telegram-канал Головного управління розвідки Міністерства оборони України, пише Четверта студія.

“У бібліотеках тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Чернігівської та Сумської областей почались вилучення української історичної та художньої літератури, яка не співпадає з постулатами кремлівської пропаганди.

Найбільшу зацікавленість поліцаїв викликають книжки щодо історії українських Майданів, АТО/ООС, історії українських визвольних змагань. До “екстремістської” літератури відносять шкільні підручники історії України, наукову та популярну історичну літературу”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, окупанти склали список відомих українців, згадки про яких повинні бути стерті. Зокрема, серед них:

  • гетьман Війська Запорозького у 1687-1709 роках Іван Мазепа;
  • голова Директорії УНР у часи Визвольних змагань 1917-1921 років Симон Петлюра;
  • очільник Організації українських націоналістів у Польщі та в’язень німецьких концтаборів Степан Бандера;
  • головнокомандувач УПА і голова українського націоналістичного супротиву в 1943-1950 роки Роман Шухевич;
  • радянський дисидент, політв’язень і голова Народного Руху України, Герой України В’ячеслав Чорновіл.

Українська розвідка зафіксувала, що російські загарбники вилучають книгу історика Вахтанґа Кіпіані Справа Василя Стуса” у захоплених Рубіжному та Кремінній на Луганщині, а також у Городні на Чернігівщині.

Вилученням та знищенням книжок займаються підрозділи російської “воєнної поліції”, які виконують ідеологічні завдання, окрім репресивних.

У ГУР повідомляють, що росіяни намагаються встановити окупаційні адміністрації та розшукують ветеранів АТО/ООС і патріотично налаштованих громадян у захоплених містах.

У Старобільську на Луганщині російська окупаційна адміністрація намагається ввести в обіг російські рублі для розрахунків містянами.

У 1930-х роках члени Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини під проводом Адольфа Гітлера спалювали в містах Німеччини книги, які суперечили положенням ідеології нацистського Райху. Зокрема, спалювали і художні твори видатних німецьких письменників Франца Кафки, Томаса Манна, Генріха Гайне, Еріха Марія Ремарка тощо.

УП нагадує, що восени 2020 року народний депутат від фракції “Опозиційна платформа – За життя” та кум президента РФ Віктор Медведчук подав судовий позов проти книги Кіпіані “Справа Василя Стуса”. Політик був не згодний із висвітлення істориком його причетності до політичного ув’язнення і вбивства українського поета і дисидента Стуса. Після проміжної перемоги в суді, українці розкупили увесь наклад книги за один день.

Журналістам стало відомо про плани російських спецслужб із великого терору в захопленому Херсоні. Загарбники планують вивозити силоміць до Росії всіх, хто виступає проти російської окупації міста.

На Чернігівщині окупанти роздавали пропагандистські листівки населенню, у яких ідеться, що російська армія, мовляв, “не воює із цивільним населенням”, а “несе мир і комфорт”.

В окупованому Криму росіяни готують камери в СІЗО для українців, яких примусово будуть депортувати із захоплених південних регіонів України.

Коментарі

Олег Довганик

Recent Posts

Керівник фракції Порошенка у Львові вляпався у скандал

Заявив, що Нацгвардія не воює

4 години тому

Як виглядає Вовчанськ

Місто, як повідомляє один із поліцейських, що знаходяться там, знаходиться під постійним вогнем противника

4 години тому

В Україні розпочався протест далекобійників

Через закон про мобілізацію

4 години тому

Ворог дискредитує українську владу та зриває мобілізацію

ЦПД опублікував ІПСОшні тези, які вилізли напередодні набрання чинності «мобілізаційним законом»

5 години тому