Новини

Обережно, падають бурульки: що робити, якщо постраждав автомобіль або людина

Після сильних снігопадів і морозів прийшла відлига. Потепління спричинило новий клопіт –  появу великої кількості бурульок на дахах будинків. І якщо ще кілька днів тому пішоходи та водії остерігались підступних снігових кучугур і заметів, то нині небезпека чатує і над нашою головою, або ж будь-якої миті може звалитись на машину. Що робити? Кому скаржитись? Як себе захистити? Про алгоритм дій у таких ситуаціях розповідає Орест Шелепінський –керівник юридичної компанії «Центр автовиплат «Поліс», пише Четверта студія.

-Законодавство України містить масу нормативних актів, які встановлюють обов’язки тих чи інших організацій (як комунальних, так і приватних) стежити за належним станом будівель, зокрема і за прибиранням снігу та бурульок, доріг, дерев та інших предметів та зелених насаджень. Саме такі організації і є відповідальними за пошкодження Вашого авто чи ушкодження вашого здоров’я, і у них виникає пряме зобов’язання  відшкодувати завдану шкоду.

            Отож, якщо ви постраждали від бурульки, запам’ятайте ці кроки:

  • Викликайте на місце події поліцію і вимагайте, щоб вони зафіксували документально цей випадок. Обов’язково наполягайте, щоб поліція зафіксувала: де саме сталася подія (місто, вулицю і номер будинку, біля якого все відбулося). До прибуття поліцейських не можна здійснювати жодних дій, що стосуються автомобіля: відчиняти або зачиняти двері, сідати в авто, приводити його в рух.
  • Запишіть контакти свідків (ПІБ, адресу, номер телефону) і попросіть їх, за можливості, дочекатися приїзду поліції.
  • Самостійно сфотографуйте всі пошкодження або здійсніть відеозйомку. На знімках слід відобразити розташування авто, всі пошкодження як з близької відстані, так і здалека, під різними кутами і ракурсами. Простежте, щоб на фотографіях було чітко видно розташування автомобіля біля конкретного будинку.
  • Спробуйте викликати відповідальних осіб організації, на чиєму балансі знаходиться будівля, дорога. А також тих, хто відповідальний за обслуговування даного будинку, ремонту дороги. Спільно з ними складіть відповідний акт.
  • За можливості, здійсніть запит в метеорологічний центр щодо погодних умов в той день, коли був пошкоджений автомобіль. (ця інформація необхідна, наприклад, для фіксації різкого потепління, внаслідок якого з’явилися бурульки).
  • Зверніться в експертну установу, яка оцінить завдані матеріальні збитки.
  • Якщо автомобіль застрахований по КАСКО, повідомте страхову компанію. Якщо ні, то зверніться до власника чи балансоутримувача території із заявою про відшкодування збитків. Якщо Вам відмовляться відшкодовувати збитки, звертайтеся безпосередньо до суду.

Якщо ви отримали тілесні ушкодження, Вам слід:

  • Викликати швидку допомогу (не тільки для надання допомоги), але і для фіксації самого факту (час, місце НП) і обставин, що призвели до травмування перехожого.
  • Отримати медичну довідку, в якій буде дано висновок про характер отриманих тілесних ушкоджень і вказано місце події. Пам’ятайте, що відшкодуванню підлягає втрачений внаслідок ушкодження здоров’я заробіток, витрати на лікування.
  • Необхідно зібрати всі підтвердження понесених витрат на лікування: касові чеки і квитанції на придбані ліки та оплату медичних послуг.

Будьте здоровими, бережіть себе та ваші автомобілі і вмійте відстояти своє право!

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

У Львові маршрутки курсують до 20 години

Мешканці скаржаться на роботу транспорту

4 хв. тому

Україна втратила 40% Вовчанська

росіяни сконцентровані на напрямках населеного пункту Липці, Вовчанськ і на лівому-правому флангу міста Вовчанськ

16 хв. тому

Мешканець Яворівщини проведе 8 років за ґратами за вбивство

У ході сутички обвинувачений взяв ніж та завдав потерпілому один удар в шию. Від отриманих…

1 годину тому

На Золочівщині у двох іноземців конфіскують землі

Недопущення незаконного володіння землями України

1 годину тому

У Львові діти отримають гроші від Садового

Учні, які стали переможцями міжнародних, всеукраїнських олімпіад та інтелектуальних конкурсів та змагань, отримають грошові премії…

8 години тому