Новини

Нові карантинні обмеження є незаконними,- петиція

Постанова Кабінету Міністрів України від 02 квітня 2020 р. № 255 Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211, яка передбачає нові карантинні обмеження, є незаконною, більш того – злочинною, її не можна виконувати!

Як пише «Четверта студія» з посиланням на enigma.ua, відповідну петицію зареєстрував Олександр Гуміров.

Як зазначається, прийнявши цю Постанову Кабінет Міністрів України суттєво перевищив повноваження, надані йому Конституцією та законами України, зокрема, Законом України “Про правовий режим надзвичайного стану” та Кодексом цивільного захисту України, в якому встановлено правовий режим наздвичайної ситуації.

Оголошення режиму надзвичайної ситуації стосується діяльності підприємств, установ, державних органів. За Кодексом, участь громадян в ліквідації надзвичайних ситуацій здійснюється виключно за їх згодою.

В період надзвичайного стану Конституція допускає обмеження певних прав громадян, примусову працю і навіть примусове відчудження майна громадян (ст. 41 Конституції).

Конституція України встановила особливий порядок оголошення надзвичайного стану .
Надзвичайний стан оголошує Президент України, а потім затверджує Верховна Рада.

Зараз Кабінет міністрів оголосив в країні надзвичайну ситуацію, на що має право і інколи – навіть обов’язок.

Однак у вказаній Постанові Кабмін встановив цілий ряд заборон:

– заборона громадянам перебувати в громадських місцях без вдягнутої маски чи респіратора;

– заборона перебувати в громадських місцях громадян, які не досягли 16 років, без супроводу повнолітніх;

– заборона громадянам пересуватися групою осіб більш ніж дві особи;

– заборона відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, лісопаркові та прибережні зони;

– заборона відвідувати спортивні та дитячі майданчиків;

– заборона громадянам проводити всі масові (культурні, розважальні, спортивні, соціальні, релігійні, рекламні та інші) заходи, у яких бере участь понад 10 осіб;

– внесення до переліку осіб, на яких поширюється режим самоїзоляції, усіх, чий вік перевищує 60 років.

Ці заборони вочевидь обмежують конституційні свободи і права громадян, зокрема свободу пересування (ст. 33 Конституції України), право проведення мирних зборів (ст. 39 Конституції), право на свободу віросповідування, відправлення одноособово чи колективно релігійних культів (ст. 35 Конституції).

Конституційні права громадян не є абсолютними. Вони дійсно можуть бути обмеженими. Але:

– свобода пересування може бути обмежена в умовах надзвичайного стану, а не надзвичайної ситуації (ст. 33 Конституції, п. 1 частини першої ст. 16 ЗУ “Про правовий режим надзвичайного стану”);

– право на свободу мирних зібрань може бути обмежено виключно судом (ст. 39 Конституції, п. 4 частини першої ст. 16 ЗУ “Про правовий режим надзвичайного стану”);

– право проведення релігійних та інших заходів може бути обмежено в умовах надзвичайного стану, а не надзвичайної ситуації (ст. 35 Конституції, п. 4 частини першої ст. 16 ЗУ “Про правовий режим надзвичайного стану”).

Кабінет Міністрів України не має повноважень оголошувати надзвичайний стан і запроваджувати обмеження прав громадян.

Це виключні повноваження Президента, Верховної Ради України і суду.

Окрім усього іншого, порушено порядок встановлення карантину, визначений ст. 29 ЗУ “Про захист населення від інфекційних хвороб”.
Згідно ст. 40 ЗУ  “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” карантин може бути встановлений не інакще як у разі оголошення надзвичайного стану.

Крім того Постанова містить положення, яке дискримінує населення України за ознакою віку.

Кабінет Міністрів України, запровадджуючи “більш жорстки вимоги” і “заборони”, вчинив злочин. Це дії, спрямовані на захоплення державної влади, у формі змови.

Твердження, що “уряд діяв в умовах “крайньої необхідності”, коли “не можна тягнути” і “треба діяти рішуче” з правової точки зору є нікчемними.
Прем’єр-міністр за посадою входить до Ради національної безпеки і оборони України. Ніщо у світі не заважало Кабінету міністрів ініціювати введення надзвичаного стану в діяти в законний спосіб – так, як передбачено ст. 5 Закону України “Про правовий режим надзвичайного стану”.

Але вони свідомо обрали інший шлях. Злочинний.

Кримінальний кодекс України:

Стаття 109. Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади

  1. Дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій, –
    караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Конституція України

Стаття 60. Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.

Основним Законом України у статті 64 Конституції України вичерпно визначено такі випадки, а саме передбачено, що в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод людини із зазначенням строку дії цих обмежень, та визначено ряд прав і свобод, які не можуть бути обмежені за жодних обставин.

Рішення Конституційного Суду України у справі від 9 липня 2007 року № 6-рп/2007. Право на свободу та особисту недоторканність не є абсолютним і може бути обмежене, але тільки на підставах та в порядку, які чітко визначені в законі.Рішення Конституційного Суду України у справі 11 жовтня 2011 року № 10-рп/2011 Конституційний Суд України вважає, що обмеження щодо реалізації конституційних прав і свобод не можуть бути свавільними та несправедливими, вони мають встановлюватися виключно Конституцією і законами України, переслідувати легітимну мету, бути обумовленими суспільною необхідністю досягнення цієї мети, пропорційними та обґрунтованими, у разі обмеження конституційного права або свободи законодавець зобов’язаний запровадити таке правове регулювання, яке дасть можливість оптимально досягти легітимної мети з мінімальним втручанням у реалізацію цього права або свободи і не порушувати сутнісний зміст такого права.Рішення Конституційного Суду України від 1 червня 2016 року № 2-рп/2016.

“Відповідно, така свавільна Постанова КМУ є антиконституційною.

На сайті петицій Президента України 06.04.2020 р. я подав Президентові України, як ґаранту Конституції Украни, петицію про негайне припинення злочинної діяльності Кабінету міністрів України.

Закликаю всіх громадян України, політичні та громадські організації України, усіх людей доброї волі, які вважають, що:

  1. Ми живемо у правовій державі.
  2. У нашій державі діє Конституція, яка встановлює права громадян.
  3. У нашій державі діють закони, яких усі повинні дотримуватися.

– Підтримати Петицію про негайне припинення злочинної діяльності Кабінету міністрів України.

– Не допустити державного перевороту та узурпації влади й повернути Україну в правове поле”,- зазначає Гуміров.

Олександр Гуміров/enigma.ua

Коментарі

Ольга Корнієнко

Recent Posts

Керівник фракції Порошенка у Львові вляпався у скандал

Заявив, що Нацгвардія не воює

10 години тому

Як виглядає Вовчанськ

Місто, як повідомляє один із поліцейських, що знаходяться там, знаходиться під постійним вогнем противника

10 години тому

В Україні розпочався протест далекобійників

Через закон про мобілізацію

10 години тому

Ворог дискредитує українську владу та зриває мобілізацію

ЦПД опублікував ІПСОшні тези, які вилізли напередодні набрання чинності «мобілізаційним законом»

10 години тому