Новини

Німеччина надає нове приміщення для Київського симфонічного оркестру

Місто Монхайм-на-Рейні у землі Північний Рейн-Вестфалія прийме Київський симфонічний оркестр. Колектив з понад 70 музикантів під керівництвом Олександра Зайцева розташується тут на три роки.

Як передає Укрінформ, про це повідомила адміністрація міста в середу, 12 червня, інформує DW.

На цей час ансамбль стане частиною компанії Monheimer Kulturwerke, що організовує культурні заходи. У рамках програми заплановано регулярні концерти, майстер-класи та спільні проєкти у місті. У 2025 році культурний центр K714, розташований у колишніх цехах фабрики Shell, запропонує оркестру відповідний концертний зал.

Рішення запросити оркестр з української столиці продиктоване не співчуттям, а репутацією колективу, зазначив директор Monheimer Kulturwerke та автор ініціативи Мартін Вітковський. У музикантів відмінна освіта, вони добре роблять свою роботу, а німецька сторона цінує її та оплачує відповідним чином, додає він. Репертуар оркестру широкий – від класики до композицій з популярних фільмів та рок-музики, додав він.

Київський симфонічний оркестр перебував у закордонному турне, коли російські війська у лютому 2022 року вторглися до України. Тоді Україна закликала музикантів продовжувати гастролі та передати світові послання від України.

Вже навесні 2022 року ансамбль розмістився у місті Гера на сході Німеччини. Покровителькою колективу стала віце-голова бундестагу Німеччини Катрін Герінг-Еккардт (Katrin Göring-Eckardt), уродженка цього міста у землі Тюрінгія. Однак останнім часом перебування ансамблю у Гері опинилося під питанням через фінансові труднощі.

Фото: Dmytro Larin/Kyiv Symphonie Orchestra

Коментарі

Олег Довганик