Немчінов тисне на нове керівництво АРМА: експерт прокоментував аферу на мільярд

Новини 04 Вересня, 2020 1 458

Андрій Гнатуш. Фото Правда тут-Львів

На Львівщині реалізується афера на мільярд, а, вірніше, й на усі п’ять: тут є все: олігархи, спецслужби, резедентура інших країн, мільярди збитків.

Про це у Фейсбуці пише громадський активіст Андрій Гнатуш, пише Четверта студія.

“Усі Ви в курсі історії Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ, де вже декілька років підряд зривається опалювальний сезон. Спочатку управителем була призначена всім відома горе-компанія ПП Гарант Енерго М, що своїм надефективним управлінням нанесла державі збитки близько 1.2 млрд грн (див фото). Але мало хто знає, що частина збитку, близько 92,5 млн грн, що нанеслись ДП Енергоринок, де брались авансові позики під гарантійні розписки Насалика та заступника міністра соцполітики з прицілом на банкрутства цього ж самого ДП Енергоринок. Гроші виводились у невідомому напрямку (близько 30 млн грн). Хоч ні, таки у відомому… Імена усіх учасників афери відомі, але їх ніхто, чомусь, не шукає.. Хоч це пряма підслідність того ж таки НАБУ… Але чомусь тиша… Далі ж цікавіше…”, – йдеться у розповіді.

Далі зазначається: “Основним перед ким був нагнаний борг горе-управителем стає НАК Нафтогаз (близько 700 млн грн)… Який, увага!, навіть не подає до суду, а просто розтерміновує його на невизначений період… Чули колись, щоб НАК пробачав перед собою борги? Отож бо… Це все заздалегідь спланована акція, у якій через жадність та непрофесійний менеджмент щось пішло не так…”

Так виглядає, що схема мала такий вигляд:

Після ухвали Солом’янського суду, частина майна передана АРМА, чиновники якої (Янчук А, Різник В, Квітко Ф.) проводять “мутний” конкурс під карманну компанію (статутній капітал якої становив аж 30 000 грн), яка завідома не могла справитись з управлінням стратегічного підприємства і завданням якої було знищити дві ефективні й доглянуті теплоенергоцентралі, паралельно “викачуючи” з неї все що можна. Особливо це “наварно”, коли не вкладаєш в амортизацію обладнання та не платиш за газ. Це все не могло не відбуватись, без пильного покриванням чиновників усіх рівнів. Навіть НАБУ сліпо не бачило збитків… Далі, імітувалось перешкоджання здійснення такого управління власниками чи їх менеджментом (історії про вкрадені турбіни, контроллери, блоки, порізані кабеля і ін фантазії американського самашедшего), ініціюючи продаж цих активів через СЕТАМ. Борги за газ “ідуть” за власником майна, увесь інший “баласт”, вішається на мертву компанію-управителя, яка, найчастіше, переїзджає в Крим чи окуповану частину Донецька, а директор пропадає у невідомому напрямку. На торгах вивішується об’єкт, на якому сотні млн накрученого боргу перед НАК Нафтогаз… Звичайно, що вартість лота і близько не вартує таких значень. Відповідно, НАК героїчно погоджується взяти все за борги перед собою і накинути 1 копійку зверху…

“Державі, скажете Ви… Але й тут халепа… У близькому майбутньому, під вимогу МВФ та Євросоюзу, за чергову подачку, буде поставлена вимога великої приватизації (у кращому випадку частини) НАК Нафтогазу, Укрзалізниці, Енергоатому та НЕКу… Відповідно й усі набуті активи перейдуть у недержавну власність…”, – наголошує Андрій Гнатуш.

Він додає, що у цьому “не враховано дуже великий нюанс, відповідно до практики ВСУ, продаж АРМА активу через СЕТАМ можливе лише після прямого рішення суду”.

“Бачачи, що відбувається з НАБУ (рішення Конституційного Суду України про неконституційне призначення Ситника), розуміючи, що наступним рішенням буде неконституційність створення ВАКСУ, посольство США прямими дзвінками на Прем’єр-міністра “продавлює” поки може таку схему для свого ж НАК Нафтогазу… Бо, на жаль, НАК Нафтогаз Україна вже давно не “Україна” (хоч там працює багато фахівців, яких поважаю і щиро радію їх успіхам на особистих нивах розвитку)…”, – йдеться у повідомленні.

Експерт також наголошує, що учора, 3 вересня, замість того щоб перевертати календар, “зелений” міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов давив на нове керівництво АРМА, ігноруючи норми чинного законодавства, наполягав на реалізації вищеописаної схеми (див фото)…

“Оголошував попередження, тупотів ногами онлайн (це була скайп-конференція), погрожував звільненнями… Це не може не розцінюватись як грубий тиск на судову та правоохоронну системи України. І це замість того щоб розібратись де поділась компанія ПП Гарант Енерго М? Чому розтерміновані штучно створені борги? Куди виводились позичені у ДП Енергоринок гроші? Чому менеджмент ПП Гарант Енерго М працює в штаті Нафтогаз Тепло, що зараз здійснює управління арештованим переліком майна? Хто і на якій підставі видає незаконні ліцензії управителям (ліцензія на розподіл е/е, електрогенерацію, теплогенерацію, теплопередачу)? То ж кому хто служить і в інтересах якої країни приймаються рішення?”, – зазначає Андрій Гнатуш.

Епілог: на жаль, Україна – не гравець, а лиш шахова площина, де фігурками рухають іноземні резидентури. НАК віддано США, НАБУ це покриває, а політику регулюють телефоні дзвінки з посольств.

“Саме тому піднімаються тарифи на газ, на електроенергію і у ближчому часі на воду, банкрутується і знищується Енергоатам, ліквідовуються бюджетоформуючі підприємства у стратегічних галузях (ДП Енергоринок, ДП Укрспирт і ін)…
А якщо хтось це розуміє – “Цить, Путін нападе”, – підкреслює експерт.

Андрій Гнатуш додає, що місцеві вибори – це перший крок щось змінити.

“Вибирайте тих, хто українці не язиком, а серцем… І ні, не потрібно переставати стріляти… Достатньо перестати виконувати вказівки з посольств іноземних країн. Все буде Енергія”, – підсумував експерт.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2645456705702240&id=100007138094727

Коментарі

Позначки: , , , , , , ,