Новини

Національна служба здоров’я України в 2023 році для мешканців Львівщини закупила медичних послуг на 10 млрд грн

У Львівській області цьогоріч було виписано 654 тис. електронних рецептів за програмою «Доступні ліки». За цим показником Львівщина займає одну з провідних позицій серед інших регіонів України.

Про це повідомила голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак під час зустрічі з головами територіальних громад Львівщини, присвяченій виконанню програми «Доступні ліки» в області, пише Четверта студія.

«Важливо, щоб кожен українець, який потребує ліків за програмою реімбурсації, знав про таку можливість та міг отримати ліки недалеко від дому. З початку 2023 року мешканцями Львівщини погашено 561 тис. е-рецептів, тобто майже 86%. Це невисокий показник по країні.
Загалом на програму «Доступні ліки» передбачено більше 4 млрд грн, з яких вже оплачено 500 млн грн», – зазначила Наталія Гусак.

Наталія Гусак повідомила, що Національна служба здоров’я України в 2023 році для мешканців Львівщини закупила медичних послуг на 10 млрд грн, з яких 7 млрд грн вже оплачено.

За словами голови комісії з питань охорони здоров’я та материнства Львівської обласної ради Анни Ярмоли, державна програма «Доступні ліки» дає можливість пацієнтам отримувати ліки безоплатно або з доплатою.

«Програма «Доступні ліки» робить ліки доступними для усіх українців, завдяки їй зменшується також навантаження і на місцеві бюджети.
Закладам охорони здоров’я слід посилити роботу з інформування населення про можливості програми «Доступні ліки», адже вона постійно оновлюється і розширюється», – підкреслила Анна Ярмола.

Наразі за програмою реімбурсації «Доступні ліки» можна отримати медичні препарати від:

– серцево-судинних захворювань;

– діабету 2 типу;

– цукрового та нецукрового діабету;

– бронхіальної астми;

– епілепсії;

– розладів психіки та поведінки;

– хронічного обструктивного захворювання легенів;

– хвороби Паркінсона;

– імуносупресивні препарати;

– тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові;

– знеболювальні для паліативних хворих.

Щоб почати отримувати «Доступні ліки», необхідно звернутися до відповідного лікаря:

– у разі серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу, бронхіальної астми – до сімейного лікаря, терапевта або педіатра;

– для лікування розладів психіки та поведінки – до психіатра;

– лікування епілепсії – до психіатра або невролога;

– для лікування нецукрового або інсулінозалежного діабету – до ендокринолога;

– при хворобі Паркінсона – до невролога;

– для отримання опіоїдних анальгетиків – до сімейного лікаря або лікуючого лікаря.

Пацієнти можуть отримати «Доступні ліки» в будь-якому населеному пункті, де є аптека чи аптечний пункт, які беруть участь у програмі реімбурсації. Такі аптеки мають на дверях наліпку «Тут є «Доступні ліки» або «+Інсулін» та розташовані в містах та селах. Знайти найближчу аптеку в селі або в місті можна на електронній мапі НСЗУ.

Загалом понад 14000 аптек уклали договір з НСЗУ та беруть участь у програмі реімбурсації. З них майже 2500 розташовані у селах та селищах міського типу. Перелік ліків, які входять у програму, можна знайти за посиланням.

З 1 квітня 2019 року Національна служба здоров’я України адмініструє програму реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки» і напряму відшкодовує аптекам вартість відпущених пацієнтам ліків за рецептом.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Скандальна кума Садового заробила майже 100 тисяч гривень

Садовий у квітні преміював Свистун на майже 60 тисяч гривень

8 години тому

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

16 години тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

16 години тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

16 години тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

20 години тому