Новини

Нардеп розповів, коли Рада може прийняти антиконституційний законопроект про мобілізацію

Верховна Рада України може розглянути законопроєкт про мобілізацію у другому читанні вже на цьому тижні. Попри те, що ще й досі є спірні питання, є всі шанси проголосувати законопроект у другому читанні в цілому.

Про це повідомив нардеп Михайло Цимбалюк, пише Четвеита студія.

По яких питаннях йде жвава дискусія?

«Дискусія буде довкола питання демобілізації строковиків. Ми вимагаємо, щоб негайно, до двох місяців вони були демобілізовані. Вони цього заслуговують, бо прослужили  декілька років. І їхній термін відстрочки має бути 12 місяців, щоб вони могли влаштувати своє цивільне життя, а дехто з них і підписати контракт на продовження служби.

Питання щодо осіб з інвалідністю. Так, особа з інвалідністю має право визначити, хто за нею буде доглядати. Це одна особа з-поміж родичів, близьких родичів. Але ще раз підкреслю – це має бути лише одна особа, яку визначить сама людина, за якою потрібен догляд. Але це має бути закріплено в цьому законі. Навколо цього тривають дискусії. І я думаю, що ми знайдемо спільну думку. Бо особа з інвалідністю має право на догляд. 

Відстрочка для викладачів ВНЗ

Що стосується викладачів вищих навчальних закладів без наукового ступеня і вченого звання, то вони теж мають право на відстрочку. Зараз це дикримінаційна норма, оскільки створює різницю між викладачами, які працюють в одному колективі. 

І аспіранти, які на контрактній формі навчання. Вони теж мають право на відстрочку. А те, що їх велика кількість, то це, мабуть, не їхня вина. Це вина уряду, який давав вищим навчальним закладам самі квоти. Тобто ліцензійні умови. Можна говорити про те, що з наступного року буде обмежена кількість, але це вже інша історія. Але ті, хто сплатив кошти, хто навчається повинні завершити навчання», – повідомив Цимбалюк.

Нардеп додав, що у Раді триває дискусія щодо деяких положень законопроєкту про мобілізацію, який готують до другого читання. Серед найбільш дискусійних – питання демобілізації.

За словами народного депутата Михайла Цимбалюка, демобілізація через 36 місяців – це “занадто довгий термін”.

“Ми пропонуємо 18 місяців, якщо 12 із них боєць перебував у зоні бойових дій. Це буде справедливо”, – сказав нардеп.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Україна змінює критерії для визначення підприємств як критично важливих і бронювання військовозобов’язаних працівників

Підлягають бронюванню тільки ті працівники, які здійснили уточнення даних щодо перебування на військовому обліку

1 годину тому

Україна відмовляється від дитбудинків сімейного типу

аналітики пояснюють, що буде натомість

6 години тому

Як отримати безкоштовні засоби реабілітації в Україні

Механізм безоплатного забезпечення ветеранів, військовослужбовців, осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій…

7 години тому

На Львівщині мотоцикліст відсидить п’ять років за ДТП

Прокурори відстояли в апеляції реальну міру покарання для мотоцикліста, який вчинив ДТП з потерпілою

7 години тому

У “Львівавтодорі” знайшли мільйонні порушення

На підприємстві працює Держаудитслужба

15 години тому