Новини

На Закарпатті дівчина отруїлася мухоморами

Нещодавно, 25 вересня на диспетчерський пульт екстреної медичної допомоги надійшло повідомлення про випадок гострого отруєння, пише Голос Карпат.

Юнак, який телефонував, повідомив що його подруга – 20-річна М. скаржиться на різке запаморочення, судоми та погіршення загального стану. Бригада «швидкої» забрало постраждалу прямо з траси, неподалік від санаторію «Карпати».

Медики надали першу допомогу дівчині і транспортували її до Свалявської міської лікарні.

З’ясувалося, що отруєння спричинили звичайні мухомори. Молоді люди таким чином вирішили розважитися і випробувати галюцегенні властивості цієї рослини. І тільки своєчасне звернення на 103 та допомога медиків врятували життя дівчині. – повідомили медики.

Загалом, з початком грибного сезону, екстрена медична допомога виїжджала вже тричі на виклики, пов’язані із отруєннями грибами: у – Рахівський район, с. Ясіня (34-річний чоловік) та в Ужгородський р-н, с.Руські Комарівці – отруїлася родина, з яких двоє дітей.

Нагадуємо симптоми та алгоритм дій у разі отруєння грибами

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

нудота;

блювота;

різкий біль у животі;

діарея;запаморочення;

підвищення температури тіла;

зниження пульсу;

задуха;

судоми;

відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);

марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога у разі отруєння грибами

терміново телефонуйте до «швидкої» —номер 103;

промийте шлунок простою водою;

дотримуйтеся постільного режиму;

пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Коментарі

Олег Довганик